Ο Ιεροκήρυξ της περιοχής μας

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος, Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Διδάκτωρ Θεολογίας.

Αρχ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΟ Σύντομο Βιογραφικό

-Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1947 στην Πάτρα. -Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. -Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές επί μια πενταετία στην Έδρα του Κανονικού Δικαίου και είναι Διδάκτωρ στην ως άνω έδρα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. -Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας επί τριετία στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και ως Υποδιευθυντής στο Εκκλησιαστικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο της ως άνω Μητρόπολης. Ακόμα στην ίδια Μητρόπολη διηύθυνε το Εκκλησιαστικό Μαθητικό Οικοτροφείο. -Από το 1979 μέχρι σήμερα υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών ως οργανικός Ιεροκήρυκας. -Ίδρυσε το “Εκκλησιαστικό Κέντρο Επιστημόνων” Πατρών. Έχει επιλεγεί ως μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Θεολογία. Είναι μέλος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου. -Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά, θεολογικά και μη, συνέδρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. -Αρθρογραφεί στον τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο καθώς και σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. -Είναι συγγραφέας 22 επιστημονικών βιβλίων εκ των οποίων τα δύο (2) μεταφράστηκαν στα αγγλικά και ρωσικά.

 • Ο π. Κυριλλος  ειναι γέροντας στην Ιερα Μονη Αγιου Νικολαου Πατρων, στην οποία καλλιεργείται με ακρίβεια ο παραδοσιακός Ορθόδοξος Μοναχισμος. Στην Ιερα μονη ασκούνται και μοναχές προερχόμενες απο την Ενορια μας.
 • Ο π. Κύριλλος, από το 1979 μέχρι σήμερα, δραστηριοποιείται ιδιαιτέρως στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας όπου με κέντρο την Κάτω Αχαΐα, συνεχίζει να επιτελεί με πατερική διάκριση ένα σπουδαίο και ουσιαστικό πνευματικό έργο και να κατευθύνει ψυχές προς οδούς  σωτηρίας.
 • Στον Ιστοχώρο αυτο θα αναρτώμε άρθρα και ομιλίες  του πατρός Κυρίλλου, κυρίως αυτές που εκφωνούνται στην Ενορία μας  και δεν υπάρχουν σε άλλα  site.
Έργα του π. Κυρίλλου:
 1. «ΑΡΧ. ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ» Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ (Α’ εκδ. Ναύπλιον 1976, Β’ έκδ. Πάτρα 1982).
 2. «ΤΑ ΤΥΧΗΡΑ», Αθήνα 1984.
 3. «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ», ΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ, Αθήνα 1986.
 4. «QUO VADIS HOMINE? (HOMO)», ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ, Πάτρα 1999.
 5. «ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ», Πάτρα 1999.
 6. «Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ “ΓΟΝΥ ΚΛΙΝΕΙΝ”», ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΟΥΔΑΪΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Πάτρα 2000.
 7. «ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΕΠΙΣΚΟΠΟΥ», Πάτρα 2001
 8. «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ», Πάτρα 2002
 9. «Η ΕΞ ΟΥΚ ΟΝΤΩΝ» ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ», Πάτρα 2002.
 10. «Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ», Α ́εκδ. Πάτρα 1996, Β’ εκδ. Πάτρα 2003.
 11. «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΛΑ, ΠΑΛΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ», Α’ εκδ. Πάτρα 1995,  Β’ εκδ. Πάτρα 2003.
 12. «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ», Πάτρα 2004.
 13. «ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», Πάτρα 2006.
 14. «Η ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ, Υπό το φως του λοιπού έργου του», Διδακτορική Διατριβή, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009.
 15. «ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ», (Υπό το φως του λοιπού έργου του), Διδακτορική Διατριβή, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009.
 16. «ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΥΤΡΩΣΕΩΣ Ή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΩΣ;», Αθήνα  2010.
 17. «ΤΑ ΚΩΛΥΟΝΤΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΟΥΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ, Κατά τους Ιερούς Κανόνες»,    εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2010.
 18. «ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΤΕΥΤΟΥ»,  Πάτρα 2010
 19. «Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΑΠΕΧΜΑΛΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟ», εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2011
 20. «Ο ΟΡΚΟΣ. Κατά τους Ιερούς Κανόνες και την Αγιοπατερική Παράδοση», Νομοκανονικά Ανάλεκτα 1, εκδ. Γρηγόρη 2012.
 21. «Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ», Νομοκανονική Βιβλιοθήκη 32, εκδ.  Επέκταση 2015
 22. “ΜΕΘΕΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ”, Θεολογικές και Φιλοσοφικές Αναζητήσεις.
  Εκδ. Επτάλοφος, Αθήνα 2016