ΣΥΝΑΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΒΑΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ευλογία Βασιλόπιτας, Ύμνοι από την ακολουθία του Αγίου και Ομιλία του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίου π. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών
              Στην Ενορία μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια (47 ολόκληρα χρόνια!),  μεταξύ των άλλων Ποιμαντικών διακονιών, υπάρχει και η «ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ». Σε αυτήν οι Χριστιανοί μας, κατηχούνται στην Ορθόδοξη Πίστη και Ζωή, και βιώνουν την εν αλλήλοις αγάπη ως μέλη της αυτής Εκκλησιαστικής Κοινότητος.
Την παρελθούσα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, η «ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ» ήταν αφιερωμένη στον νέο-ανακηρυχθέντα άγιο της Πάτρας, τον Άγιο Γερβάσιο τον θαυματουργό, ο οποίος πρόσφατα (16/11/2023) μετά από ενέργειες του Σεπτού ποιμενάρχου μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και σχετικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατετάγη από τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο, στας Δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
 Η Σύναξή μας εξελίχθηκε ως εξής:
Μετά την ακολουθία του Εσπερινού, ο π. Κύριλλο ευλόγησε την Βασιλόπιττα, ευχόμενος στους Ενορίτες που κατέκλισαν τον Ιερό Ναό μας, τα δέοντα για την νέα χρονιά 2024.
Κατόπιν αποδόθηκαν σε ειρμολογικό και στιχηραρικό βυζαντινό μέλος, ύμνοι της ακολουθίας του Αγίου Γερβασίου από 11/μελή χορό ιεροψαλτών, μελών και φίλων της ενορίας καθώς και μελών των κατηχητικών σχολείων της ενορίας.
Στην συνέχεια ο π. Κύριλλος, ομίλησε με γλαφυρό και εμπεριστατωμένο λόγο για την ζωή και την διδασκαλία του πνευματικού του πατρός, του Αγίου Γερβασίου.  Παρουσίασε την ζωή του Αγίου από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την οσιακή κοίμησή του. Ανέδειξε κυρίως τον κατ΄ επίγνωση ζήλο του Αγίου, την απόλυτη υπακοή και προσήλωσή του στην Αγία Γραφή και την Ιερά Εκκλησιαστική μας Παράδοση, την αγάπη του στις Ιερές ακολουθίες και γενικότερα την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, την αγάπη του για τον άνθρωπο και μάλιστα τον πονεμένο και κατατρεγμένο, τον πτωχό και τον διωκόμενο και τέλος την θυσιαστική αγάπη του Αγίου Γερβασίου για όλους τους νέους και τις νέες της εποχής του. Η ομιλία του π. Κυρίλλου επισφραγίσθηκε και θερμή ικετήριο προσευχή προς τον Άγιο Γερβάσιο, όπως πρεσβεύσει προς Κύριον τον Θεόν ημών, υπέρ πάντων ημών.
Στο τέλος όλοι μας προσκυνήσαμε άγιο λείψανο του Αγίου Γερβασίου που μας εκόμισε από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Πατρών ο π. Κύριλλος και λάβαμε τις ευλογίες που μας έφερε από το Μοναστήρι, το μεγάλο αυτό δημιούργημα της αγάπης του για τον Θεό και τον άνθρωπο! 
Τον πατέρα Κύριλλο για τον κόπο και την ωφέλιμη ομιλία του, Την Καθηγουμένη Μαριάμ και τις αδελφές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου για τις ευλογίες, θερμώς ευχαριστούμε.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει