οι Άγιοι Χοζεβίτες Πατέρες

Την 9ην του μηνός Ιανουαρίου, η αγία μας εκκλησία εορτάζει και πανηγυρίζει την μνήμη των Αγίων Οσιομαρτύρων, Πατέρων και Αββάδων που έζησαν και μαρτύρησαν στην Ιερά Μονή του Χοζεβά που βρίσκεται είς την βαθύτατη έρημο του Ιορδάνου.

Η Μονή του Χοζεβά είναι κτισμένη στα κτήματα των Αγίων Ιωακείμ και Άννης· εκεί ευαγγελίσθη ο Θεοπάτωρ Ιωακείμ, ότι θα γεννήσει η Αγία Άννα την Κυρία Θεοτόκο.

       Το 614 μ.Χ., που η Μονή βρισκόταν σε πλήρη ακμή και άνθιση , εγκαταβιούσαν 6.000 Πατέρες, 3.000 στα σπήλαια της ερήμου εκτός και γύρω από αυτήν και 3.000 εντός της.

    Μονή Χοζεβά: Το μοναστήρι όπου κατέφυγε ο Προφήτης Ηλίας - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες εξεστράτευσαν εναντίον της Αγίας πόλεως των Ιεροσολύμων, πέρασαν και από την Ιερά Μονή Χοζεβά, συνέλαβαν τους εντός της Μονής Πατέρες και αφού τους υπέβαλαν σε μαρτυρικά βασανιστήρια , τους εφόνευσαν.

       Οι εναπομείναντες ζώντες Πατέρες, συνέλεξαν τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων αδελφών τους, και τα ενεταφίασαν σε παρακείμενο σπήλαιο, εκτός της Ιεράς Μονής, το οποίο και εσφράγισαν για να μην το ανακαλύψουν και λεηλατήσουν ξανά οι Πέρσες.

       Τα ίχνη αυτού του σπηλαίου, με την πάροδο των ετών εχάθησαν και υπήρχε μόνον η παράδοση περί του ενταφιασμού των Μαρτύρων.

       Κατά περιόδους έγιναν προσπάθειες για την ανεύρευση του σπηλαίου, αλλά δεν τελεσφόρησαν.

       Στις αρχές του 20ου αιώνος, μετά από αγρυπνία που είχε η Μονή, πρός τιμήν των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, δύο Πατέρες είχαν βγεί να μαζέψουν σαλιγκάρια, μετά από μία απρόσμενη βροχή για την περιοχή του Χοζεβά, για το εόρτιο έδεσμα της ημέρας . Ενώ ευρίσκονταν στην έρημο, τους ήλθε άρρητος ευωδία, διότι από την βροχή υποχώρησαν τα χώματα που έκλειναν την είσοδο της σπηλιάς, που ευρίσκοντο τα λείψανα των Αγίων. Η είδηση για την ανεύρεση των Αγίων έγινε δεκτή με κωδωνοκρουσίες και όλοι οι πατέρες συνήχθησαν και απέδωσαν τιμές και προσεκύνησαν τα Άγια Λείψανα των αναιρεθέντων Πατέρων, τα οποία ο Κύριος μας εχάρισε και αποτελούν πηγή ιαμάτων και αγιασμού των πιστών, που με ευλάβεια και πίστη προσφεύγουν στους Αγίους και ζητούν τις πρεσβείες και τις μεσιτείες τους προς τον Κύριο και Θεό μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει