Κυκλοφορήθηκε το νέο ημερολόγιο (2021) της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

Κυκλοφορήθηκε το ημερολόγιο 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, το οποίο είναι αφιερωμένο “στις μορφές των μαρτύρων και εθνεγερτών Αρχιερέων των Πατρών, από τις απαρχές της Τουρκικής σκλαβιάς μέχρι τα τελευταία χρόνια του απελευθερωτικό αγώνος”

 

1. Ο πρώτος ιερομάρτυς Μητροπολίτης Πατρών Νεόφυτος  (+1466)

Πρώτος Μητροπολίτης Πατρών μετά την Τουρκική κατάκτηση και πρώτο θύμα της Τουρκικής βαρβαρότητας. Ηγηθείς επαναστατικού κινήματος κατά των Τούρκων και θεωρηθείς ως αίτιος της επιδρομής του Ενετικού στόλου εναντίον των Πατρών, συνελήφθη από τους Τούρκους και ανεσκολοπίσθη στις 10 Αυγούστου 1466, ημέρα Δευτέρα. 

(Μητροπολίτης των ετών 1460-1466)

=========================================

2. Ο Εθνομάρτυς Μητροπολίτης παλαιών Πατρών Γερμανός ο Α΄ (+1572)

Λόγιος, ευσεβής και πατριώτης Αρχιερεύς. Μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571, επανεστάτησε τον λαό των Πατρών, αλλά οι Τούρκοι, γενόμενοι κάτοχοι της καταστάσεως το επόμενο έτος τον συνέλαβαν ως υποκινητή της επαναστάσεως και μαζί με έναν ανεψιό του τον έκαψαν επί της πυράς.

(Μητροπολίτης των ετών: 1561-1572)

=========================================

3. Ο λόγιος Μητροπολίτης Παρθένιος ο Ε΄ ο εξ΄ Ιωαννίνων (+1786)

Εξελέγη την 29η Μαΐου 1750. Αναγκασθείς υπό του προκατόχου του Γερασίμου παρητήθη του θρόνου και επανήλθε μετά τέσσερα έτη, όταν εκείνος απεσύρθη οριστικώς. Κατά τα Ορλωφικά έλαβε μέρος στην προετοιμασία της εξεγέρσεως των Πατρών (1770) και πρώτος ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως κατά των Τούρκων. Μετά την αποτυχία της επαναστάσεως κατέφυγε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ετιμήθη από την Αικατερίνη Β’. Απέθανε εκεί εξόριστος το 1786.

(Μητροπολίτης των ετών 1750-1786)

========================================

4. Ο Εθνεγέρτης παλαιών Πατρών Γερμανός ο Γ΄ (1771-1821)

Επισφραγίζει τον μέχρι της Επαναστάσεως του 1821 επισκοπικό κατάλογο των Πατρών ο Ιεράρχης της Ελευθερίας Γερμανός (1806-1826), το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνος των Ελλήνων. Απέθανε τον Μάιο του 1826 εκ λοιμικής νόσου στο Ναύπλιο, σε ηλικία 55 ετών. 

(Μητροπολίτης των ετών 1806-1826)

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει