Λαμπροτάτη και εφέτος η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου μας

 

 Με εξαιρετική λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος στην Ενορία μας, το Γεννέσιο του Τιμίου Προδρόμου, του πολιούχου και προστάτου μας.

-Στον Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ.

Ο Θεοφιλέστατος στο πρώτο μέρος της  ομιλίας του (που εξεφώνισε σε άπταιστα Ελληνικά), ανεφέρθη  στην υπόθεση της εορτής, τονίζοντας ότι όπως ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε καρπός προσευχής των γονέων του Ζαχαρίου και Ελισσάβετ, έτσι και η δική μας θερμή προσευχή προς τον Θεό, φέρει ως καρπό «πάντα τα προς σωτηρία αιτήματα των καρδιών ημών». Στο δεύτερο μέρος ανεφέρθη στον μεγάλο αγώνα που γίνεται στην πολυπληθή Επισκοπή του (700.000 Ορθόδοξες ψυχές), αλλά και σε όλη την Αφρική, για την διάδοση και εμπέδωση της Ευαγγελικής αληθείας.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού και σε παραδοσιακό πολιτιστικό πρόγραμμα που εξελίχθηκε στην Πλατεία Παπαγιαννοπούλου και οργάνωσε η «Πάλεια», είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε παραδοσιακούς χορούς από την «Ομάδα Νέων» της Ενορίας μας, από την χορευτική ομάδα του πολιτιστικού Συλλόγου «Πάλεια» και από την χορευτική ομάδα του «Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνος». Συγκινητική η αποφώνηση της εορτής από τον Θεοφιλέστατο κ. Σίλβεστρο, ο οποίος εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά γι΄ αυτό που έζησε ανάμεσά μας, ευχήθηκε εγκαρδίως προς όλους και ευχαρίστησε θερμώς για το αρχιερατικό εγκόλπιο που του προσφέραμε ως δώρο-ενθύμιο των Χριστιανών της Κάτω Αχαΐας.

-Ανήμερα της εορτής το πρωί, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ. Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία και την αξία της προσευχής, τονίζοντας πως ο Τίμιος Πρόδρομος είναι καρπός προσευχής των ευσεβών γονέων του, του Ζαχαρίου και της Ελισάβετ. Αυτός ο καρπός της προσευχής ανεδείχθη ο μεγάλος Προφήτης ο οποίος ενώνει την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη. Κλείνοντας, παρακάλεσε τους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό, να αγαπήσουν την προσευχή η οποία δίδει λύση σε όλα τα αδιέξοδά μας και να παραμείνουν ασυμβίβαστοι με το πνεύμα του κόσμου και της αμαρτίας.

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ετελέσθη μεθέορτος Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιο Ιωάννη. Ακολούθησε λαμπρά ιερά λιτανεία. Στις ιερές ακολουθίες χοροστάτησε και πάλι ο Θεοφιλέστατος Άγιος Κερνίτσης.  Ο Θεοφιλέστατος μετά το πέρας της Ιεράς Λιτανείας επαίνεσε τον π. Απόστολο Δημητρόπουλο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Δύμης, και τους συνεργάτες του για την άψογη διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως, ευχόμενος δύναμη και κάθε ευλογία στο έργο τους. Επίσης ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στις Ιερές ακολουθίες συμμετείχαν

  1. Oι Επίσκοποι: Θεοφιλέστατος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, Θεοφιλέστατος Γκούλου κ. ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ.
  2. Οι Ιερείς: Αιδ. π. Απόστολος Δημητρόπουλος, αιδ. π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος αιδ.  π. Παναγιώτης Πληταριάς, αιδ. π. Παύλος Παυλίδης, αιδ. π. Ιωάννης Δημητρόπουλος αιδ. π. Αλέξανδρος Λαθούρος,  αιδ. π. Γεράσιμος Δημητρόπουλος, αιδ. π. Θεμιστοκλής Δημητρόπουλος
  3. Οι Διάκονοι: Ιερ. π. Δημήτριος Κανελλόπουλος και Ιερ. π. Ιωάννης Πανουτσακόπουλος
  4. Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς, Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου,  εκπρόσωποι των τριών Σωμάτων Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, (Διοικητής Αστ. Τμήματος και Διοικητής Ασφαλείας Κ. Αχαΐας), Βουλευτές, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι,  Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και πλήθος Ευλογημένου Λαού.
  5. Να σημειώσουμε επίσης ότι και εφέτος τη φροντίδι του Δημάρχου κ. Χρήστου Νικολάου, ο χώρος πέριξ του Ιερού Ναού ήτο σημαιοστολισμένος, αι οδοί δια των οποίων διήλθε η Ιερά λιτανεία οριοθετημέναι με λάβαρα και η μουσική Μπάντα κατά την Ιερά λιτανεία παιανίζουσα τα αρμόζοντα, με ακροτελεύτιο τον ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ 1: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, δεν προέστη  εφέτος της Πανηγύρεως της Ενορίας μας, διότι  ευρίσκετο στις ΗΠΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ 2: Θερμώς ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην λαμπρά πανήγυρι του Αγίου μας.

Είη η Χάρις του Θεού και η Ευλογία του Αγίου μετά πάντων Υμών αδελφοί, Αμήν.

 

 

 

                                                 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει