Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Αλυκών Κ. Αχαϊας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Αλυκών Κάτω Αχαΐας, η εορτή της μετακομιδής των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαΐου τ.ε.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας στον οποίο προεξήρχε και ομίλησε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης. Ο ομιλητής ανεφέρθη αναλυτικώς στον βίο του Αγίου Νικολάου.

Ανήμερα το πρωί ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Δύμης και προϊσταμένου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Κ. Αχαΐας, πρωτοπρεσβύτερου Αποστόλου Δημητροπούλου. Στην ομιλία του ο π. Απόστολος ανεφέρθη στο δίδαγμα που προβάλλει από την ζωή του Αγίου Νικολάου και αφορά στην εν ταπεινώσει αποδοχή του θελήματος του Θεού στην ζωή του κάθε Χριστιανού. Ο π. Απόστολος επεσήμανε ότι αυτή η αποδοχή δεν είναι κάτι απλό, καθ΄ ότι προϋποθέτει ακράδαντη πίστη στο Χριστό και αληθινή ταπείνωση. 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιο Νικόλαο. Ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος του Αγίου εις τα δρομάκια του γραφικού χωρίου. Δεήσεις εγένοντο εις την πλατεία του χωρίου και εις το ανατολικό και δυτικό μέρος του λυμένος. “Κηρυκτική αποφώνηση” απηύθυνε ο προεξάρχων Αρχιμανδρίτης Κων/νος Θεοδωρόπουλος.

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν οι κληρικοί: Ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Παντελίδης, ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Παυλίδης, ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο πρεσβύτερος Γεράσιμος Δημητρόπουλος, ο πρεσβύτερος Αλέξανδρος Λαθούρος, ο πρεσβύτερος Θεοφάνης Νούλας.

Τις ιερές ακολουθίες παρηκολούθησαν ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, ο υποψ. Δήμαρχος κ. Σπύρος Μυλωνάς, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και πλήθος Χριστιανών.

Ωραιότατη λήξη  της πανηγύρεως, η απόδοση πατριωτικών και θρησκευτικών τραγουδιών αλλά και παραδοσιακών χορών από τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Αλυκών υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση της θεολόγου κυρίας Όλγας Καραμιχάλη, πρεσβυτέρας του πατρός Γερασίμου Δημητροπούλου.

Ευχόμεθα εγκαρδίως, ο Θαυματουργός Άγιος Νικόλαος, να προστατεύει και να ενισχύει τον αγώνα της τοπικής Εκκλησίας μας, για την εν Χριστώ πρόοδο και προκοπή του λαού μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει