Σύντομες Εκκλησιαστικές Ειδήσεις

Πρώτη Εβδομάς Οκτωβρίου

1. Ο Α΄ Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικόλοπουλος, εξελέγη νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου. Ο π. Ιερώνυμος ήταν μέχρι σήμερα Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη «Κυνηγού» (Λεωφ. Βουλιαγμένης). Επίσης υπήρξε Ιεροκήρυκας στην Ι.Μ. Φθιώτιδος, καθώς και γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι έγκριτος νομικός και θεολόγος.

2.  Συνεδρίαζε την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, απέρριψε την πρόταση του Ρωσίας να συγκληθεί Πανορθόδοξη για το Ουκρανικό ζήτημα. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αποφάσισε να δώσει την επιστολή του Πατριάρχη Κυρίλλου σε ειδική Συνοδική επιτροπή προς εξέταση της εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία.

3. Σε νέα φάση κρίσης μπαίνουν οι σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι λόγοι της ματαίωσης της συνάντησης δεν είναι γνωστοί, ωστόσο πολύ εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη κρίση μετά και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Ναό του Κληροδοτήματος Προμπονά. Η συνάντηση είχε ανακοινωθεί επισήμως και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση που να εξηγεί τους λόγους ματαίωσης.

4. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε την περασμένη Τετάρτη, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το «κραχ» στο Χρηματιστήριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αρχιεπισκοπή, για να έχει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Σύμφωνα με το «Εθνος», συζητήθηκαν η εκκλησιαστική περιουσία και το ζήτημα της λειτουργίας της εταιρείας για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας που είχε συσταθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και ακόμη δεν έχει γίνει κάτι γι αυτό. Παράλληλα, μίλησαν για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο τέθηκε ακροθιγώς από τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και η συνεργασία των δύο πλευρών και τη στήριξη της κυβέρνησης στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: Ρομφαία

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει