Σπουδές στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΕΝΟΡΙΑ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ

**************************

Όπως είναι γνωστό, στην Ενορία μας λειτουργεί με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος.

Για την φετινή χρονιά (2018-2019) οι εγγραφές στην Σχολή θα αρχίσουν την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα μαθήματα θα γίνονται (όπως και πέρυσι), στο «ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ» Πνευματικό Κέντρο, το οποίου ευρίσκεται παραπλεύρως του ανεγειρομένου Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου.

Καλούμε τους ενδιαφερομένους, να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο της Σχολής πρωτοπρεσβύτερο  Απόστολο Δημητρόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Δύμης, στα Τηλέφωνα: 6936829378 & 2693024386, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τους καθηγητάς της Σχολής και να καθορισθούν οι ημέρες και ώρες διδασκαλίας.

 

*****************************

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ * ΧΟΡΟΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ “ΚΛΕΙΔΑ”

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε επίσημα την έναρξη του διετούς προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών που απευθύνεται σε τελειοφοίτους και αποφοίτους της Βυζαντινής Μουσικής.

Τα μαθήματα θα είναι 4ωρα και θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως με τους συμμετέχοντες το τελευταίο Σ/Κ κάθε μήνα.

Το περιεχόμενο των μαθημάτων επισυνάπτεται αναλυτικά παρακάτω. Στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος θα διοργανωθούν διαλέξεις από μουσικολόγους-ερευνητές.

Παρακαλούμε όσοι επιθυμείτε, να δηλώσετε συμμετοχή έως τις 5 Οκτωβρίου.


Οργάνωση- διδασκαλία:  Δημήτριος Γαλάνης ( Τηλ. : 6974328761)  & Κυριάκος Τζουραμάνης (Τηλ. : 694 600 0699)

**************************

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Ενότητα 1η:
Οι ήχοι της εκκλησιαστικής μουσικής και οι κλάδοι αυτών.
(η έννοια του ήχου στις θεωρητικές πραγματείες και τα θεωρητικά συγγράμματα, μορφολογική ανάπτυξη και συστήματα πορείας των ήχων στα διαφορά είδη μελοποιίας, συστατικά-αναγνωριστικά στοιχεία των ήχων, αντιστοιχία των μακάμ της ανατολικής μουσικής με τους κλάδους της εκκλησιαστικής οκτωηχίας.

Ενότητα 2η:
Ζητήματα θεωρίας και πράξης της ψαλτικής τέχνης υπό το φως της παλαιάς σημειογραφίας.
(Φθορές, μαρτυρίες των ήχων-μαρτυρίες φθόγγων, χαρακτήρες έκφρασης, ορθογραφία).

Ενότητα 3η:
Συστηματική μελέτη του στιχηραρικού και ειρμολογικού είδους μελοποιίας
(Ιστορική πορεία-μελοποιητικοί σταθμοί στη παράδοση του κάθε είδους μελοποιίας συγκριτική μελέτη των θέσεων μεταξύ των 2 ειδών, διδασκαλία στη τέχνη της μελοποίησης.

Ενότητα 4η:
Σπουδή στη σημειογραφία του Πέτρου Πελοποννησιου.
(Εισαγωγη-γνωριμία με την παλαιά σημειογραφία της Βυζαντινής μουσικής, στάδια εξέλιξης της σημειογραφίας, η συνεισφορά του Πέτρου στην εξέλιξη της σημειογραφίας, μελέτη των μελωδημάτων και των θέσεων στη γραφή του Πέτρου, εισαγωγική προσέγγιση στο ζήτημα της εξήγησης της σημειογραφίας.)

Ενότητα 5η:
Σπουδή στο καλοφωνικό ειρμολόγιο-ασκήσεις καλοφωνίας

Ενότητα 6η:
Σπουδή στο Δοξαστάριο Ιακώβου του Πρωτοψάλτου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει