Η πανήγυρις του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία μας (13 και 14 Σεπτεμβρίου)

Με την δέουσα “κατανυκτική λαμπρότητα” -για να μιλήσουμε με την αποφατική θεολογική γλώσσα- εορτάσθη η Ύψωσις  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην πόλη μας. Κέντρο του εορτασμού ήταν ο ομώνυμος  Ιερός Ναός που ευρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη το απόγευμα ετελέσθη ο εορταστικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Την ακολουθία ετέλεσαν οι ιερείς της Ενορίας, π. Απόστολος Δημητρόπουλος, π. Παύλος Παυλίδης και π. Γεράσιμος Δημητρόπουλος.

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Δημητρόπουλος, προϊστάμενος της Ενορίας μας και Αρχιερατικός Επίτροπος Δύμης

Η ομιλία του π. Αποστόλου, εξελίχθηκε σε δύο τμήματα. Στο πρώτο μέρος αναφέρθηκε στα δύο ιστορικά γενονότα της  πρώτης και δευτέρας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς και στην εξέλιξη της εορτής στην Εκκλησιαστική Ιστορία.

Στο δεύτερο μέρος ο ομιλητής ανεφέρθηκε στο Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Χριστού μας, το οποίο είναι  πηγή  συγχωρητικής και αγιαστικής χάριτος για τους πιστούς που το προσκυνούν εν πίστει και κατανύξει.

Την Παρασκευή το πρωί, ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, η ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος του οποίου επραγματοποιήθη η Τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.  Ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον. Εις την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος:

 

-Ανεφέρθη στο ιστορικόν της εορτής,

-Απηύθυνε στο πυκνό Εκκλησίασμα κατηχητικές προτροπές  σχετικά με την χρήση του Τιμίου Σταυρού ως Ιερού αντικειμένου που λαμβάνει ο πιστός κατά το μυστήριον του Βαπτίσματος, και την πνευματική δύναμη που λαμβάνει ο πιστός σημειώνων τον Τίμιο Σταυρό επί του σώματός του κατά τις ιερές ακολουθίες, τις προσωπικές προσευχές και γενικότερα κατά τις διάφορες περιστάσεις στην ζωή του.

-Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην μονή Βατοπεδίου, όπου προεξήρχε της ιεράς πανηγύρεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου Μαρίας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη στον Ιερό Ναό η ακολουθία του Εσπερινού μετά των χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού. Στο τέλος της ακολουθίας ο π. Απόστολος “έκλεισε” την εορτή, απευθύνων πατρικέ ευχές  και συμβουλές προς το Εκκλησίασμα.

Να σημειώσουμε ότι καθ΄ όλες τις ιερές ακολουθίες, οι πιστοί είχαν κατακλείσει τον Ιερό Ναό και τα πέριξ αυτού, ενώ η ροή προσκυνητών συνεχίσθηκε καθ΄ όλην την διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

***************************************************************************

Μπορεί επίσης να σας αρέσει