Ωραιότατο το πανηγυράκι μας στο Εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου

Με παραδοσιακή απλότητα εορτάσθηκε στην Ενορία μας η μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του θαυματουργού. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το ομώνυμο Εκκλησάκι του Αγίου που ευρίσκεται στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας και συγκεκριμένα στο κτήμα Χατζοπούλου.

Η φυσική ομορφιά του χώρου, αλλά και η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, βοήθησε ώστε το πολυπληθές Εκκλησίασμα καθ΄όλες τις ιερές ακολουθίες να βιώσει ουσιαστικές πνευματικές εμπειρίες. 

Την Κυριακή 26 Αυγούστου το απόγευμα ετελέσθη η ακολουθία του Εσπερινού μετά της Αρτοκλασίας, ενώ στο τέλος ευλογήθηκαν οι “Φανουρόπιτες”. 

Εις το τέλος του Εσπερινού, ομίλησε επικαίρως ο π. Απόστολος Δημητρόπουλος, προϊστάμενος της Ενορίας μας. Το θέμα της ομιλίας ήταν η Ομολογία της πίστεώς μας, ουσιώδες χαρακτηριστικό όλων των Αγίων της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως όμως των Αγίων Μαρτύρων και Μεγαλομαρτύρων. Ο π. Απόστολος ερμήνευσε την ρήσιν του Χριστού μας: “Όστις με ομολογήσει ενώπιον των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ αυτόν ενώπιον του Πατρός μου του εν Ουρανοίς”. Κατόπιν ανέλυσε περισσότερο το θέμα αναφερθείς στην ομολογία της πίστεώς μας σε συγκεκριμένες εκφάνσεις του βίου μας.

Την Δευτέρα 27 Αυγούστου το πρωί, ετελέσθη η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχε πλήθος λαού. Στο θείον κήρυγμα ο π. Απόστολος λαβών ως αφορμή το Ιερό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της εορτής αλλά και τον βίον του εορταζομένου μάρτυρος Φανουρίου, ομίλησε για την πίστη και την αγάπη προς τον Θεό, που εκφράζονται στην ζωή κάθε χριστιανού με την απόλυτη υπακοή τον θείο Νόμο Του  και την ολοκληρωτική παράδοση στο άγιο Θέλημα Του.

Τα δύο αυτά αποτελούν  “την στενή  πύλη και την τεθλιμμένη οδό  που οδηγεί στην σωτηρία σε αντιδιαστολή με την  πλατεία πύλη και την ευρύχωρο  οδό της αμαρτωλής ζωής η οποία οδηγεί στην αιώνια απώλεια.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, επεραιώθη η Ιερά Πανήγυρις με τις ακολουθίες του Εσπερινού και της  Παρακλήσεως  προς τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Φανούριο τον Θαυματουργό. 

Στο τέλος των ιερών ακολουθιών, προσεφέρθη στο Εκκλησίασμα παραδοσιακό κέρασμα για το οποίο φρόντισαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι κυρίες της Φιλοπτώχου αδελφότητος της Ενορίας μας.

“Τους κεκοπιακότας αδελφούς μνησθείη Κύριος ο Θεός τη πρεσβεία του Αγίου  μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Αμήν”.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει