“ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2018” (17-24 Ιουνίου)

    Μὲ λαμπρότητα ἑορτάσθη τὸ Γενέσιο τοῦ Τιμίου Προδρόμου στην Ενορία μας.

            Ἐφέτος οἱ λατρευτικές ἐκδηλώσεις ἦταν λαμπρές ἀφού ἡ πόλις μας, εἶχε τήν ἐξαιρετική εὐλογία ἀπό τόν Θεό νά ὑποδεχθῇ καί νά φιλοξενήσῃ ἐπί τριήμερον, ἱερόν Λείψανον (ἱερά σιαγόνα) τοῦ Τιμίου Προδρόμου, τό ὁποῖον φυλάσσεται στήν Ἱερά Μονή Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Ἱερά Μητρόπολη Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου καί τό ὁποῖο μετέφερε στήν Κάτω Ἀχαΐα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου κ. Ἱερόθεος.

            Πλῆθος πιστῶν προσήλθε καθ΄ όλη την Εβδομάδα (17-24 Ιουνίου) και κυρίως κατά τό τριήμερον (Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής), γιά νά προσκυνήσῃ  τόν Τίμιο Πρόδρομο. Οἱ ἑορτασμοί ἐκορυφώθησαν μέ τήν Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία  καί τόν μεθέορτο Ἑσπερινό καί τήν Ἱερά Λιτανεία.

            Σέ ὃλες τίς Ἱερές Ἀκολουθίες προεξῆρχε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου κ. Ἱερόθεος, συμπαραστατούμενος ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου καί τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

ακολουθεί αναλυτικότερη παρουσίαση και φωτογραφίες

 

ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2018

 ΛΑΠΡΟΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας, (από την Κυριακή 17 έως την Κυριακή  24 Ιουνίου 2018), οι εβδομαδιαίες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου μας Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Πρόκειται για τα «ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2018», τα οποία καθιερώθηκαν από εφέτος, και θα χαρακτηρίζουν στο εξής τις Λατρευτικές, Πνευματικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται εντός της εβδομάδος που θα προηγείται της εορτής και πανηγύρεως της 24ης Ιουνίου εκάστου έτους.

1.ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ-ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΕΛΗΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΙΡΟΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ:

Εφέτος τα «Προδρόμεια» ξεκίνησαν την Κυριακή 17 Ιουνίου το πρωί με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και με το Ιερό Μνημόσυνο όλων των κεκοιμημένων δωρητών και ευεργετών της Ενορίας μας, από ιδρύσεώς της έως και σήμερα. Την Θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο ετέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος ομίλησε επικαίρως στο πολυπληθές Εκκλησίασμα. Στο τέλος της ακολουθίας, ο π. Απόστολος Δημητρόπουλος, προϊστάμενος της Ενορίας μας, ανέφερε ονομαστικώς όλους του μεγάλους δωρητές, παραθέτοντας και τις συγκεκριμένες δωρεές ενός εκάστου.

Με το πέρας της Θείας λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος με τους Ιερείς τον  Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας και αρκετούς συμπολίτες μας, κατευθύνθηκαν στο πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εκθέσεως φωτογραφίας.  Ο κ. Ιωάννης Ντάρλας και ο κ. Νικόλαος Τσώκος, ξενάγησαν τους παρευρισκομένους στην έκθεση.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου της ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού του πολιούχου μας, στο Χατζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Την παρουσίαση έκανε τη ευλογία του πατρός Αποστόλου, ο αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

 

2.ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:

Την Τετάρτη  20 Ιουνίου το απόγευμα, στον χώρο της αιθούσης Τελετών του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας, έλαβε χώρα  εκδήλωση με θέμα τον προστάτη μας Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η εκδήλωση απαρτίσθηκε από τρία τμήματα. 1ον Παρουσίαση της Εκδηλώσεως από τον π. Απόστολο Δημητρόπουλο. 2ον.Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με θέμα «Το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου». Και 3ον. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, με ύμνους αφιερωμένους στον Τίμιο Πρόδρομο και άλλα μουσικά αριστουργήματα από την Ιερά μας Παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος με την εμπνευσμένη και πνευματική ομιλία του, συγκίνησε τις καρδίες του πολυπληθούς ακροατηρίου και έκανε την καταλληλότερη εισαγωγή στο ερχόμενο τριήμερο της πανηγύρεως. Όσον αφορά την χορωδία «Κλείδα», απέδωσε άριστα και σε παραδοσιακό και πνευματικό ύφος τους ιερούς ύμνους, και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους πιστούς. Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευχαριστήριο ευλογία στον χοράρχη κ. Δημήτριο Γαλάνη, καθηγητή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής και Πρωτοψάλτη, εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, επαινώντας ταυτοχρόνως όλα τα μέλη της Χορωδίας και εκφράζοντας την απόλυτο ικανοποίησή του για την απόδοση των ψαλμάτων.

 

3. ΥΠΟΔΟΧΗ ΙΕΡΑΣ ΣΙΑΓΟΝΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ- ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ – ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ – ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου και στις 6.30 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ο ιερός κλήρος και ο λαός, ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ στην συμβολή των οδών  Αποστόλου Ανδρέου & Φλέμιγκ, το Ιερό λείψανο (ιερά σιαγόνα) του Αγίου  Ιωάννου του Προδρόμου, το οποίο εκόμισε στην Ενορία μας προς ευλογία και αγιασμό μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ. Ακολούθησε η εν λιτανευτική πομπή τοποθέτησις του Ιερού λειψάνου στο κέντρο του Ιερού Ναού. Κατόπιν ετελέσθη ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ζιχνών και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Πατρών και του Θεοφιλεστάτου Κερνίτσης. Κατά την ακολουθία του Εσπερινού, ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ, παρουσιάζοντας την Ιστορία της ιεράς Σιαγόνος του Τιμίου Προδρόμου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής της Μητοπόλεώς του. Την ιδία ημέρα (Παρασκευή 22 Ιουνίου) το βράδυ, ετελέσθη  εν ιερά κατανύξει, ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, στην οποία συμμετείχαν πλήθος πιστών. Την επομένη, Σάββατο 23 Ιουνίου και στις 11 το πρωί, ετελέσθη ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ προς τον Τίμιον Πρόδρομον, ενώ οι ιερείς μνημόνευσαν ονόματα πιστών υπέρ υγείας ψυχής τε και σώματος, τη πρεσβεία του Αγίου.

 

4. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Την ιδία ημέρα (Σάββατο 23 Ιουνίου) ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Γεννεσίου του Τιμίου Προδρόμου μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ζιχνών και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Πατρών και του Θεοφιλεστάτου Κερνίτσης. Μεγάλο πλήθος λαού συμμετείχε στην ακολουθία του Εσπερινού και ήκουσε μετά προσοχής τα ιερά τροπάρια και αναγνώσματα, αλλά και την πνευματική ομιλία του Επισκόπου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου.

 

5. ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝΥΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ

Την Κυριακή 24 Ιουνίου το πρωί, ετελέσθη Αρχιερατικό συλλείτουργο, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο. Οι Άγιοι Αρχιερείς, ευλόγησαν και αγίασαν τον λαόν, δια των Αρχιερατικών αυτών χειρών. Ο Σεβασμιώτατος Ζιχνών ομίλησε στο Εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει  τον εσωτερικόν του ιερού Ναού χώρον, τον προ αυτού πεζόδρομο και τον χώρον της απέναντι πλατείας. Το θέμα της ωραιοτάτης ομιλίας του, ήτα «το κήρυγμα μετανοίας του Βαπτιστού του Κυρίου μας, Ιωάννου του Προδρόμου και ο σημερινός άνθρωπος». Στο τέλος της Θείας λειτουργίας και προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, χειροθέτησε Αναγνώστας, δύο εκλεκτά παιδιά της Ενορίας μας. Τον Χρήστο και τον Ιωάννη, δίδοντας χαρά σε όλους μας, που εκ βάθους καρδίας και ιερώς αλαλάξαμε: Άξιοι, Άξιοι, Άξιοι.

6. ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΙΕΡΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Την ιδία ημέρα το απόγευμα, ετελέσθη μεθεόρτιος Εσπερινός και  Ιερά Παράκλησις προς τον Τίμιο Πρόδρομο. Ηκολούθησε  λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου μας και του Ιερού λειψάνου Του ανά την πόλιν. Η πόλις, εν τω μεταξύ, ήταν στολισμένη με σημαίες λάβαρα και πανό, που προετοίμαζαν τον χριστιανό για  κάτι πολύ σημαντικό που καλείται να ζήσει αυτές τις ημέρες. Συγκινητική η διέλευσις της πομπής από τον χώρο όπου ανεγείρεται ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου μας. Εδώ, ετελέσθη δέησις, κατά την οποίαν ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας ευχήθηκε συντόμως να ετοιμασθεί ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου μας, και να αξιωθούμε άπαντες να ευρεθούμε στα εγκαίνιά του. Η Ιερά πομπή κατέληξε στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιερά λιτανεία παρουσίαζε  εικόνα  εκπάγλου κάλους. Στην κορυφή η παιανίζουσα τα αρμόζοντα Μπάντα του Δήμου. Ακολούθως παιδιά των Κατηχητικών μας Σχολείων με παραδοσιακές φορεσιές και σεμνοπρεπή βηματισμό. Κατόπιν η Ιερά Εικόνα του Αγίου βασταζομένη υπό των νέων της ΣΕΔΙΠ και δορυφορουμένη από τιμητικά αγήματα των τριών σωμάτων στρατού (Αεροπορίας, Πεζικού και Ναυτικού) Στην συνέχεια οι ρασοφορούντες Ιεροψάλται. Μετά ο ιερός κλήρος εν παρατάξει. Αμέσως μετά το Ιερόν Λείψανο του Αγίου Ιωάννου, βασταζόμενο υπό ζεύγους εναλλασσομένων Ιερέων. Κεφαλή των ακολουθούντων  οι τρείς Αρχιερείς, όπισθεν των οποίων εν ιερά σιωπή και προσευχή,  οι άρχοντες και ο λαός. Και ο λαός ήταν  πολύς.  Σχημάτιζε πομπή καλύπτουσα δρόμο δύο τετραγώνων πόλεως. Βλέπεται ο Άγιος μας ενώνει όλους. Και αυτό είναι πολύ παρήγορο και ελπιδοφόρο.

 

7. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Την  Κυριακή το απόγευμα και αφού περαιώθηκαν οι ιερές ακολουθίες, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μουσικοχορευτική εκδήλωση των παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας μας. Πρωτότυπο ήταν το ότι τα τραγούδια που χόρεψαν ωραιότατα και άψογα τα παιδιά μας, εκτελούνταν ζωντανά  από το μουσικό σχήμα του αγαπητού μας πρωτοψάλτη και καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής κ. Δημητρίου Γαλάνη. Η παρουσία των παιδιών μας και η απόδοση του σχήματος του κ. Γαλάνη, καταχειροκροτήθηκε από τον πραγματικά πολύ κόσμο που παρηκολούθησε.

Τα «ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2018» έκλεισαν. Ήταν μία πραγματικά ευλογημένη Εβδομάδα. Δοξάζουμε τον Κύριόν μας και ευγνωμόνως ευχαριστούμε τον Άγιό μας Τίμιο Πρόδρομο, που μας αξίωσε να την ζήσουμε.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμότατα:

  1. Τους αδελφούς Ιερείς και διακόνους που τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυριν της Ενορίας μας
  2. Τους Ιεροψάλτας και όλο το προσωπικό της Ενορίας μας, για την άψογη εκτέλεση των ιερών καθηκόντων τους
  3. Τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστο Νικολάου για τον στολισμό της πόλεως τις προσφορές του και την γενικότερη κινητοποίησή του κατά την εορτή.
  4. Τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο της Κοινότητος και τους υπαλλήλους και εργάτας του Δήμου που διεκπεραίωσαν υποθέσεις της πανηγύρεως αναλόγους των αρμοδιοτήτων τους.
  5. Τον κ. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, τον κ. Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κάτω Αχαΐας, και τους Αστυνομικούς, για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κατά την Εβδομάδα των «Προδρομείων 2018»
  6. Τους αξιοτίμους κυρίους Διοικητάς της Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού, αλλά και τους άνδρες και γυναίκες τους, διότι λάμπρυναν με την συμμετοχή τους την Ιεράν λιτανεία του Αγίου μας.
  7. Τους πιστούς που στήριξαν με τις προσφορές τους την πανήγυριν του Αγίου μας

Σε όλους τους ανωτέρω ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας ο Τίμιος Πρόδρομος να τους ευλογεί και να τους προστατεύει.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει