Επιστολή εκκλησιαστικού συμβουλίου προς τους αδελφούς ορθόδοξους χριστιανούς

Αγαπητοί αδελφοί μας

1. Στην μικρή πόλη μας την Κάτω Αχαΐα, στις 8 Ιουνίου 2008 συνέβη ένας μεγάλος σεισμός, ο οποίος εκτός των άλλων κατέστρεψε και τον ωραίο Ναό του πολιούχου μας Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

2. Αμέσως προσπαθήσαμε να προβούμε σε επισκευή του Ιερού Ναού. Η μελέτη επισκευής που κάναμε έδειξε ότι οι ζημιές ήταν σοβαρές, και δεν υπήρχε λύση που να δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς διαμονής μέσα στον Ναό, ούτε και διάσωση των ωραίων αγιογραφιών όπως επιθυμούσαμε. Γι’αυτό απεφασίσθη με πόνο ψυχής η κατεδάφιση του Ιερού Ναού μας και η ανοικοδόμηση ενός νέου.

3. Από την ημέρα του σεισμού, η Ενορία μας, που αριθμεί περί τους δέκα χιλιάδες ανθρώπους, εξυπηρετείται σε τρεις μικρούς ναΐσκους-παρεκκλήσια, μεγέθους 60, 70 και 100 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας αντιστοίχως. Ως εκ τούτου καθίσταται σχεδόν αδύνατη η συμμετοχή του λαού μας στην λειτουργική Εκκλησιαστική ζωή και έτσι βιώνουμε με οδύνη μία φοβερή αποσάθρωση της Ενορίας μας.

4. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την κατασκευή ενός νέου Ιερού Ναού του πολιούχου μας, στον χώρο του καταστραφέντος παλαιού.  Αναθέσαμε τις μελέτες σε ειδικούς του χώρου. Την Αρχιτεκτονική μελέτη έκανε ο κ. Στέφανος Νομικός, την Στατική έκανε ο κ. Παναγιώτης Ζησιμάτος και την Ηλεκτρομηχανολογική έκανε ο κ. Αντώνιος Κότσαλης. Οι μελέτες υπεβλήθησαν αρμοδίως και ελήφθη η άδεια.

5. Κατόπιν κάναμε τις προβλεπόμενες από τον Νόμο δημοπρασίες. Εργολάβος ανεδείχθη ο κ. Χαράλαμπος Σαχπατζίδης, προμηθευτής χάλυβα η εταιρεία Τριγώνη Α.Ε. και Σκυροδέματος η εταιρεία Ιντερμπετόν.

6. Η ανοικοδόμηση του νέου Ιερού Ναού μας άρχισε. Πρόκειται για ένα έργο Μνημείο για την Κάτω Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή. Για έναν Ιερό Ναό μεγαλόπρεπο και ταυτοχρόνως κατανυκτικό, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς, σήμα κατατεθέν για την πόλη μας.

Η πορεία των εργασιών συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, λόγω ελλείψεως πόρων. Γι΄ αυτό:

7. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ θερμώς όλους τους συμπολίτες μας όπου και αν διαμένουν, αλλά και κάθε ορθόδοξο Χριστιανό που αγαπά τον Χριστό μας και την Εκκλησία Του:

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ.

Προσφέρατε, σας παρακαλούμε θερμά,  ως δάνειο στον Άγιό μας, ότι ο καθένας δύναται για την ανοικοδόμηση του Ναού του. Και θα έλθει η ώρα που Αυτός θα επιστρέψει τα δανεισθέντα με εκατονταπλάσιο τόκο. Γιατί είναι απολύτως φερέγγυος δανειολήπτης.

Παρακαλούμε αδελφοί μου όλους τους αναγνώστες της επιστολής μας αυτής: μην κωφεύσετε στην ικετευτική φωνή του πολιούχου μας Αγίου Ιωάννου, μην αδιαφορήσετε εμπρός στην τεταμένη παλάμη του Αγίου μας….

8. Με την επιστολή μας αυτή, απευθυνόμαστε και σε όσους εκ των Ορθοδόξων Χριστιανών ο Θεός επέτρεψε να ευρίσκονται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, είτε κατοικούν στην πόλη μας, είτε αλλού.  Εσάς αδελφοί μου, Σας παρακαλούμε θερμότερα: Προσφέρατε από αυτά που πλουσίως σας έδωσε ο Θεός, για να κτιστεί ο Ναός Του Βαπτιστού Του στην πόλη μας. Γίνετε με τις δωρεές σας για την ανοικοδόμηση του Ναού μας, καλοί οικονόμοι των αγαθών του Θεού. Έτσι η πνευματική αμοιβή για Εσάς και τις οικογένειές Σας, θα είναι μεγίστη και εδώ και στην αιωνιότητα.

Αδελφοί μου. Ευχαριστούντες θερμώς για τον κόπο στον οποίον υποβληθήκατε να αναγνώσετε την επιστολή μας και ευελπιστούντες στην ανταπόκριση της Χριστιανικής καρδίας Σας, ευχόμαστε ο Τίμιος Πρόδρομος να Σας ευλογεί όλους πανοικί.

Με Αγάπη Χριστού
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Πατήρ Απόστολος Δημητρόπουλος, κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, κ. Γεώργιος Βαλανίδης, κ. Βασίλειος Κανελλόπουλος, κ. Γεώργιος Λοτσάρης, κ. Θεόδωρος Βλάχος, κ. Ιωάννης Νταής, κ. Ευάγγελος Σταυρόπουλος, κ. Γεώργιος Νικολακόπουλος.

ΥΓ.
1. Σε κάθε θεία λειτουργία και ακολουθία, θα μνημονεύουμε όλους τους δωρητές-κτήτορες του Ιερού Ναού μας, μέχρι της συντελείας των αιώνων.
2. Για την οποιαδήποτε βοήθεια, θα σας αποστέλλονται αποδείξεις και όλα τα παραστατικά που θα αποδεικνύουν την άκρως ηθική και τίμια διαχείρισή της.

 

Τραπεζικοί Λογαριασμοί

Θερμώς παρακαλούμε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό, όπου γης, για την οικονομική ενίσχυση του έργου μας το οποίο αρχίσαμε να εκτελούμε σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς.

ΙΒΑΝ Λογαριασμού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας: GR900110 363 00000 363 7548 2811

Μπορεί επίσης να σας αρέσει