Πανήγυρις Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας μας (Αλυκές)

Λαμπρά ήταν η εορτή του Αγίου Νικολάου κατά το διήμερον 5 & 6 Δεκεμβρίου, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Αλυκών της Ενορίας μας.
Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Στην ακολουθία προέστη ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος ο οποίος και εκήρυξε τον Θείον Λόγον αναφερόμενος στο απολυτίκιον του Αγίου Νικολάου και αναλύοντας διεξοδικώς τα χαρίσματα και τις αρετές του Αγίου. Ο πατήρ Ιωακείμ εστίασε στην φράση ”…τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια…” και ετόνισε πόσο σημαντικός είναι για τους ανθρώπους ο πνευματικός και ψυχικός πλούτος εν αντιθέσει με τον υλικό πλούτο.
Κατά την κυριώνυμον ημέραν ετελέσθη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου π. Αποστόλου Δημητροπούλου και συλλειτουργούντων των αυταδέλφων παττέρων Ιωάννου και Γερασίμου Δημητροπούλου. Στην ομιλία του ο π. Απόστολος  ερμηνεύοντας το “κανόνα πίστεως” του απολυτικίου του Αγίου Νικολάου, ανέφερε ότι η πίστη μας συνίσταται
1. στην ακρίβεια των δογμάτων,
2.στην τήρηση των εντολών του Χριστού μας,
3.στον αγώνα μας εναντίον των παθών και αδυναμιών μας και
4.στην ολοκλήρωση όλων των ανωτέρων δια της συμμετοχής μας στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας και κυρίως στον Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Μετά το πέρας της Θεία λειτουργίας ηκολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς εικόνος του Αγίου ανά την κώμην, στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει