Η πανήγυρις του πολιούχου μας Τιμίου Προδρόμου ( 23 & 24 Ιουνίου)

Με ιδιαιτέρα λαμπρότητα εορτάσθηκε  και εφέτος στην Ενορία μας το Γενέθλιο του Πολιούχου και Προστάτου μας Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Α. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός μετά της ακολουθίας της Αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος, υπό του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου πατρός Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στην ομιλία του π. Κύριλλος ανέπτυξε την αξία της Εκκλησιαστικής ασκήσεως στην κατά Χριστόν πορεία του κάθε πιστού. Ο πνευματικός και ομολογιακός χαρακτήρας της ομιλίας, κατένυξε και ενθουσίασε  το πυκνό Εκκλησίασμα.

Β. Την Παρασκευή 24 Ιουνίου το πρωί, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Στο ωραιότατο κατηχητικό και λίαν ωφέλιμο κήρυγμά Του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη στο  θαυμαστό γεγονός τῆς Γεννήσεως τοῦ Τιμίου Προδρόμου καί ἑστίασε:

  1. Στο προσκυνητικό σκίρτημα του Τιμίου Προδρόμου, όταν η Παναγία μας συνήντησε εις την ορεινήν την Ελισσάβετ και στην ομολογία της Ελισσάβετ, ότι συναντά την μητέρα του Κυρίου, δηλαδή του Λυτρωτού Μεσίου-Χριστού.
  2. Στο μεγάλο αμάρτημα της εκτρώσεως, και στην πίστη της Εκκλησίας μας ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα από άκρας συλλήψεως. Συνεπώς η έκτρωσις είναι φόνος.
  3. Στην ονοματοδοσία του Τιμίου Προδρόμου. Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος κατήχησε τον λαό μας διδάσκοντας ότι το όνομα που δίδομε στα παιδιά μας πρέπει να είναι όνομα Αγίου της Εκκλησίας μας, ώστε τα παιδιά μας να εορτάζουν την ονομαστική του εορτή, και να έχουν τον Άγιο του οποίου το όνομα φέρουν, ως προστάτη στην ζωή τους.  Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η συνήθεια να δίδονται δύο  και περισσότερα ονόματα στα βαπτιζόμενα παιδιά μας είναι τελείως ξένη από την Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας. Προανήγγειλε μάλιστα και σχετική εγκύκλιο την οποία θα εκδώσει για τον θέμα αυτό.

 Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τόν π. Παῦλο Παυλίδη, Ἐφημέριο τῆς Ἐνορίας Τιμίου Προδρόμου Κάτω Ἀχαΐας ἐπεναίσας αὐτόν γιά τήν πολυετῆ  διακονία του στό Ἱερό Θυσιαστήριο.(http://i-m-patron.gr).

Γ. Το απόγευμα της Παρασκευής ετελέσθη ο μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός –χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου μας-  μετά της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο Ιωάννη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου μας, ανά την πόλιν. Η ιερά πομπή ως εικόνα  και ήχος (υμνωδία), γέμισε τις ψυχές μας με ιερά κατάνυξη.

Εξαρχούσης της Εικόνος του Αγίου μας, ακολουθούσαν οι ιεροψάλτες, οι ιερείς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετά των διακόνων Του. Ακολουθούσαν οι άρχοντες και ο λαός.

Αποκορύφωμα, η στιγμή της δεήσεως εις το χώρον ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού του πολιούχου μας. Με μια στεντόρεια σιωπή, εκχύθηκε από τις καρδιές μας το ικετευτικό «Κύριε Ελέησον» και το » Άγιε του Θεού, βοήθει ημίν».  Σίγουρα όλοι μας -χωρίς προσυμφωνία-  ζητήσαμε από τον Άγιό μας  να τον εορτάσουμε του χρόνου στον Ναό Του…

Ιδιαιτέρα λαμπρότητα έδιδαν στην Ιερά λιτανεία:

-Τα συνοδεύοντα την Ιερά Εικόνα αγήματα των τριών Σωμάτων Στρατού -Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας-

-Η Φιλαρμονική της Ιεράς πόλεως  του Μεσολογγίου η οποία παιάνιζε τα αρμόζοντα

-Οι ένστολοι ιερόπαιδες, με τα φανάρια τα κεριά τα λάβαρα και τις σημαίες

-Τα μικρά παιδιά της Ενορίας  μας τα οποία πλαισίωναν τη λιτανευομένη Εικόνα, ιεροπρεπώς βηματίζοντα.

Με το πέρας της ιεράς λιτανείας, μέλη των  νεανικών ομάδων της Ενορίας μας, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς έμπροσθεν του Ιερού Ναού.

Στις ακολουθίες και στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών  της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις:

DSC_1286  IMG_20160623_193605[1]  IMG_20160623_203750[1]

DSC_1321              DSC_1346           

DSC_1387  DSC_1364

DSC_1436

Μπορεί επίσης να σας αρέσει