Πανηγυρικός ο Εσπερινός για τον Πολιούχο μας Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή

Παραμονή της εορτής του πολιούχου και προστάτου της Κάτω Αχαΐας, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016.

Εορτάστηκε ο εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, ιερουργούντος του πανοσιολογιωτάτου, διδάκτορος Θεολογίας, Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο  π. Κύριλλος στο κήρυγμά τόνισε τα εξής:

“Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα τον Τίμιο Πρόδρομο, τον άνθρωπο αυτόν ο οποίος, πραγματικά, έγινε πρόδρομος του Θεανθρώπου Κυρίου. κήρυξε τον ερχομό Του Θεανθρώπου Κυρίου. Εκτός όμως από αυτό μέρος της διακονίας του ήταν και Μέγας Ασκητής. Την άσκησή του τη διατήρησε μέχρι και την τελευταία πνοή της ζωής του. Για αυτό η Αγία μας Εκκλησία δραττόμενη από αυτή τη ζωή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ομίλησε περί ασκητισμού, περί ασκήσεως. και βλέπουμε πολλούς εκ των ανδρών και γυναικών να απομακρύνονται από τον κόσμο για να πηγαίνουν έξω από τον κόσμο να ασκητέψουν. Τι είναι αυτή η ” Άσκησις “, και μπορεί σε αυτή την ” Άσκηση”  να συμμετέχουμε όλοι οι πιστοί, οι βεβαπτισμένοι στο όνομα Του Τριαδικού Θεού να ασκητέψουμε; Βεβαίως μπορούμε. Η ” Άσκηση” έρχεται αφού πρώτα αποδεχθούμε τον Θεό ως Δημιουργός μας…

“Άσκηση” κυρίως, είναι να αγωνιζόμεθα κατά των παθών μας, κατά των αδυναμιών μας, των κακών συνηθειών μας, να αγωνιζόμεθα μέρα και νύχτα εναντίον των προσβολών του Αντιδίκου, ο οποίος έρχεται μέσω του κοσμικού φρονήματος να μας απομακρύνει  από τον Θεό Δημιουργό μας και Πλάστη μας. Έτσι ο άνθρωπος όταν ακούει αυτή την εντολή του Αντιδίκου συνταυτίζεται με το κοσμικό φρόνημα, την κοσμική ζωή, απομακρυνόμενος από τον Θεό και από τις εντολές του. Έτσι δεν μπορεί να χρηστεί ως ασκητής. Αυτός  ο οποίος δεν ακούει τις “άλλες φωνές” αλλά ακούει μόνο αυτό που λέγει ο Θεός μέσω της Αγίας Γραφής και της Πατερικής διδασκαλίας, η οποία είναι η αυθεντική ερμηνείας της Αγίας Γραφής και μέσω αυτής της διδασκαλίας πορεύεται ασκητικά μέσα στο Σώμα της Μιας, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Αυτή η Άκτιστη Χάρις του Παναγίου Πνεύματος φωτίζει το Νου και το Είναι του ανθρώπου, κάνει τον άνθρωπο να κατανοεί την Αλήθεια και να μην βρίσκεται στο Ψεύδος. Το Ψεύδος οδηγεί τον άνθρωπο στην καταστροφή, την ψυχοσωματική.

Αυτές τις μέρες ακούμε ότι γίνεται κάποια Σύνοδος. Έχουν πάει εκεί Πατριάρχες και Επίσκοποι και λοιπά… Ευχόμαστε στο Θεό να μην φτάσουν σε προτάσεις και σε κανόνες που θα απομακρύνονται από την Παράδοση και το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίες. Γιατί ο Πατριάρχης και οι συν αυτώ επίσκοποι θέλουν να ονομάσουν εκκλησίες τον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό.  Ο Παπισμός και ο Προτεσταντισμός δεν είναι εκκλησίες. Γιατί; Γιατί Μία υπάρχει Εκκλησία. Λέγει ο Απόστολος Παύλος “Μεμέρισται ο Χριστός”; Μερίζεται ο Χριστός; Κόβεται κομμάτια ο Χριστός για να έχουμε πολλές εκκλησίες; Όχι. Ένα είναι το Σώμα του Χριστού, άρα Μία είναι η Εκκλησία. Κι αυτή η Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξος Εκκλησία. Ευτυχώς τέσσερα Πατριαρχεία δεν πήγαν ώστε να μην μπορεί να ονομαστεί Πανορθόδοξος και έτσι ό,τι απόφαση κι αν βγάλουν να μην είναι οπωσδήποτε αναγκαίο να το αποδεχτούμε και να το κάνουμε πράξη.

Έτσι λοιπόν η ασκητική ζωή, μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, ελκύει την Άκτιστη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ας προσπαθήσουμε αδερφοί μου να μην παρασυρόμεθα από το κοσμικό φρόνημα. Μακριά από το κοσμικό φρόνημα. Να βρισκόμαστε μέσα στο εκκλησιαστικό, στο ασκητικό ορθόδοξο φρόνημα ώστε να μπορέσουμε να ελκύουμε την Άκτιστη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, δια των πρεσβειών του Αγίου Προδρόμου και πάντων των Αγίων και να δυνάμεθα με τον αγώνα, τη θέληση και την αγάπη μας για το Θεό να πορευόμεθα προς τη Σωτηρία μας.”

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

DSC_1300

DSC_1286

DSC_1285DSC_1282

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1283

 

DSC_1294  DSC_1292

 

DSC_1288

DSC_1283

DSC_1286IMG_20160623_203750[1]IMG_20160623_193605[1]

IMG_20160623_195904

 

 

IMG_20160623_195904[1]IMG_20160623_193718[1]

IMG_20160623_200010[1]DSC_1300IMG_20160623_193707[1]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει