16 Μαϊου ξεκίνησε τις εργασίες της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας

Ξεκίνησε τις εργασίες της, την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στις πέντε το απόγευμα, η συνεδρίαση της τακτικής ετήσιας Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι.

serbia sinodos-54 Πολλά θέματα είναι για συζήτηση, όπως η μελέτη των εκθέσεων και αναφορών των -κατά τόπους-εκκλησιαστικών επαρχιών για την ζωή και το έργο του παρελθόντος έτους, ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων, το έργο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Φυσικά, μεταξύ των άλλων, κυρίαρχη θέση κατέχει η Πανορθόδοξη Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από 18 έως 27 Ιουνίου 2016.

Προηγήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, στην πρωταρχική καθέδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, στην Μονή Πεκίου, όπου τον Πατριάρχη και τους συνοδεύοντες αρχιερείς, καλωσόρισε ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, επικεφαλής ιερέων μοναχών και πιστών.

Το Σάββατο στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων της Μονής, ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος, συμπαραστατούμενος από συνοδικούς αρχιερείς, τέλεσε την Θεία Λειτουργία, και επικαλέστηκαν το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει για την ευόδωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

serbia sinodos-45Την επομένη, Κυριακή των Μυροφόρων, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πριζρένη, τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο και συλλειτουργούς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Ιωάννη, τους Μητροπολίτες Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.Αμφιλόχιο, και Ζάγκρεμπ-Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο, τους Επισκόπους Ανατολικής Αμερικής κ. Μητροφάνη, Νέα Γκρατσάνιτσα κ.Λογγίνο, Zίτσας κ.Ιουστίνο, Ζβορνικίου & Τούζλα κ.Χρυσόστομο, Βράνιε κ.Παχώμιο, Σουμαδίας κ.Ιωάννη, Μπίχατς & Πετρουπόλεως κ.Αθανάσιο, Bουδιμλίου & Νίκσιτς κ.Ιωαννίκιο, Βάλιεβου κ.Μιλούτιν, Δυτικής Αμερικής κ.Μάξιμος, Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας κ.Ειρηναίος, Κρούσεβατς κ.Δαυίδ, Αυστρίας και Ελβετίας κ.Ανδρέας, Φρανκφούρτης & πάσης Γερμανίας κ.Σέργιος, Τιμοκίου κ.Ιλαρίων, ο εφησυχάζων Ζαχουμίου & Ερζεγοβίνης κ.Αθανάσιος, και οι βοηθοί επίσκοποι Μοραβικίου κ.Αντώνιος και Έγγρας κ.Ιερώνυμος.

serbia sinodos-55Παρέστησαν, εκτός του πιστού λαού της περιοχής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Σελάκοβιτς, ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια Μάρκο Ντιούριτς, ο Διευθυντής της συνεργασίας με τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες κ. Μιλέτα Ραντόιεβιτς, ο Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας κ. Jan brath, ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Luigi Milliyet με συνεργάτες, μοναχές από την Μονή Ευαγγελισμού της Ορμύλιας Χαλκιδικής, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων Κοσόβου.

Μετά την λειτουργία ο Πατριάρχης εγκαινίασε το ανακαινισμένο κτίριο της Θεολογικής Σχολής “Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου” στην Πρίζρεν, το οποίο μαζί με όλους τους ναούς πόλης και εκατοντάδες σερβικά σπίτια, έκαψαν Αλβανοί κατά τη διάρκεια του πογκρόμ, τον Μάρτιο 2004.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος με την ευκαιρία, κάλεσε τους ομοεθνείς του, που επιβιώνουν στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, να παραμείνουν ακίνητοι στην πατρώα γη όπου ζούσαν και είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους.

Επίσης έκανε έκκληση προς όσους, λόγω των τότε περιστάσεων, έπρεπε να φύγουν από τα μέρη τους να επιστρέψουν σιγά-σιγά, εδώ σε αυτή την ιερή γη, σε αυτή τη χώρα που ήταν και εξακολουθεί να είναι σερβική γη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει