Ο ιεροκήρυκας της Ι.Μητρόπολης Πατρών π.Κύριλλος Κωστόπουλος στην Κάτω Αχαΐα

Την Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου 2016, το βράδυ, στον κατάμεστο Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Αχαΐα, τελέστηκε η ακολουθία προεξάρχοντος του  ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Πατρών π. Κύριλλου Κωστόπουλου.

IMG_20160426_204304

Ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, στο ολιγόλεπτο κήρυγμά του, τόνισε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται στην Αμαρτία, μακριά από το Δημιουργό και Θεό του και πρέπει να αλλάξει ρότα πλεύσης, να προσέλθει στον Πνευματικό για να δεχθεί τη Μετάνοια με την οποία θα επανέλθει κοντά στον Κύριο. Παραθέτουμε τα πιο ουσιώδη σημεία του κηρύγματος.

“Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα που αναγνώστηκε πριν από λίγο ακούσαμε για τη γυναίκα (Λουκά 7,47) εκείνη που είχε πέσει στην πορνεία, στη μεγάλη αυτή θανάσιμη αμαρτία. Η γυναίκα αυτή, κατανόησε τι είχε κάνει, και ήρθε στο Θεάνθρωπο Κύριο και έπεσε στα πόδια του και ζήτησε τη συγχώρεση των αμαρτιών της. Εδώ έχουμε δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε: Το ένα είναι η αμαρτία και το άλλο η μετάνοια. Τι είναι αμαρτία; Αμαρτία δεν είναι μια απλή αστοχία όπως λέγουν μερικοί. Αλλά αμαρτία είναι από το “α” το στερητικό και το “μαρτυρώ”, που σημαίνει αυτό, ότι δεν μαρτυρώ με τη ζωή μου με τα λόγια μου με τις πράξεις μου αυτό που λέει ο Θεός. Και αυτό που λέγει ο θεός εκφράζεται μέσα από την Αγία Γραφή -Παλαιά και Καινή Διαθήκη- και την Παράδοση της Εκκλησίας μας που είναι η αυθεντική ερμηνεία της  Αγίας Γραφής, η διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Έτσι όταν αμαρτάνω, παραβαίνω την εντολή του Θεού και δεν στοιχούμαι σε αυτά που λέει ο Θεός και κάνω το δικό μου, πέρα από ό,τι θέλει ο Θεός. Και με την αμαρτία που πράττω λέω στο Θεό:”Δε με ενδιαφέρει τι λες, εγώ θα κάνω αυτό που θέλω εγώ”. Για αυτό το λόγο η αμαρτία απομακρύνει τον άνθρωπο από το Θεό, υψώνει ένα τοίχος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού. Έτσι ο άνθρωπος χάνει την άκτιστη χάρη του Θεού. Απομακρύνεται το δημιούργημα -ο άνθρωπος- από το Δημιουργό του. Δεν υπάρχει δυστυχώς τίποτα χειρότερο σε αυτή τη ζωή. Το χειρότερο σε αυτή τη ζωή είναι η αμαρτία, η παρακοή στο θέλημα του Θεού. Έτσι εάν ο άνθρωπος συνεχίζει να βρίσκεται σε αυτή την παρακοή, συνεχίζει να αμαρτάνει δηλαδή σε αυτή τη ζωή τότε εισέρχεται στην αιώνια κόλαση. Δε μιλάω περί υπάρξεως της αιωνίου κολάσεως εγώ. Το είπε ο ίδιος ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Κύριος. Εάν το πιστεύουμε, ότι είναι Αυτός  ο Θεός, ο Δημιουργός του σύμπαντος και του ανθρώπου, θα πιστέψουμε και αυτά που είπε. Και ο ίδιος μίλησε περί αιωνίου Βασιλείας των Ουρανών και περί αιωνίου κολάσεως.

Πώς μπορούμε να λυτρωθούμε από την αμαρτία;Μόνο με τη μετάνοια. Τι είναι η μετάνοια; Μετάνοια σημαίνει να φύγω από αυτό που είμαι και να πάω εκεί που θέλει ο Θεός να είμαι. Μεταννοώ, κυριολεκτικά, αλλάζω πορεία ζωής. Η μετάνοια δεν είναι μια απλή σκέψη, δεν συνομιλώ με τη διάννοιά μου. Φεύγω από τον, μακράν του Θεού, χώρο και εισέρχομαι στον εν τω Θεώ χώρο. Αρχίζω με την καθαρή εξομολόγηση στον πνευματικό πατέρα και με την εντολή του λαμβάνω το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Αρχίζω να κοινωνώ μετά του Χριστού. Αυτό έκανε η πόρνη του ευαγγελίου, για την οποία έγραψε η Οσία Κασσιανή, η υμνογράφος…

Για αυτό δεν πάμε καλά ευλογημένοι Χριστιανοί. Με την αμαρτία ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, τρελαίνεται γιατί χάνει τον Δημιουργό του. Για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ευλογημένοι Χριστιανοί ας το λάβουμε, σοβαρώς, αυτό υπόψη και ας δούμε τι έπραξε η πόρνη του Ευαγγελίου. Να μετανοήσουμε, με δάκρυα μετανοίας κι όχι συναισθηματικά, να επιστρέψουμε στο χώρο του Θεού, να κοινωνήσουμε μετ΄ Αυτού ώστε να πορευτούμε στη ζωή μας το δρόμο της λυτρώσεως και σωτηρίας.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει