Αρχίζει η Νηστεία των Χριστουγέννων

Η σημερινή Κυριακή 15η Νοεμβρίου, είναι η ημέρα ενάρξεως της Νηστείας των Χριστουγέννων. Σε λίγες ημέρες (το Σάββατο 21 Νοεμβρίου), θα ψαλούν  (και στο εξής και μέχρι τα Χριστούγεννα θα ψάλλονται) οι Καταβασίες  των imageΧριστουγένων.

Η Νηστεία των Χριστουγέννων προετοιμάζει τον πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό, προκειμένου να ζήσει εν τη καρδία του το μεγάλο γεγονός της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Την περίοδο αυτή, όσον αφορά την “Πνευματική νηστεία”, “νηστεύομε”από αμαρτίες, από κακές συνήθειες, και αγωνιζόμαστε εντατικότερα εναντίον των παθών και αδυναμιών μας.

Αγωνιζόμαστε εντονότερα εναντίον των παθών μας, τα οποία κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, είναι γενικώς δύο: αγάπη – μίσος & ηδονή – οδύνη. Εμπαθώς γαρ κινούμεθα ή διότι αγαπώμεν κανένα πράγμα ως ηδονικόν, ή διατί το μισούμε ως οδυνηρόν.

Νηστεύομε λοιπόν σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε να αγαπήσουμε την εν Χριστώ οδύνη και να μισήσομε την αμαρτωλό ηδονή.

Αυτό πρακτικώς σημαίνει:

1. Μελέτη του λόγου του Θεού, εντρίφιση στα νοήματα των ιερών κειμένων της Αγίας Γραφής και των συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, Προσευχή προσωπική, αλλά και συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, ώστε να καθαίρεται ο νούς και να γεμίζει με ενθέους λογισμούς και διανοήματα.

2. Άρνησις των επιθυμιών, φύλαξις των πέντε αισθήσεων, τιθασεύση της φαντασίας, εγρήγορση πνευματική. Εγκράτεια ύπνου, γαςτρός και σωματικής ανέσεως (κατά τον ´Αγιο Μάξιμο τον ομολογητή). Με αυτούς τους αγώνες αγνίζεται η καρδία του πιςτού και τοιουτοτρόπως τα αναδυόμενα εξ αυτής ευωδιάζουν ως μύρον ανθέων παραδείσου.

3. Καταπράυνσις  και μεταποίησις της οργής, του μίσους, της εκδίκησης και του θράσους με την άσκηση της σταυρικής αγάπης, της διαλλαγής, της παροχής συγχωρήσεως προς όλους του πικράναντας ημάς, της προσευχής υπέρ των επηρεαζόντων ημάς.

Όσον αφορά στην “Νηστεία των τροφών” , αυτή κατά την Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, έχει ως εξής:

  1. Καταλύομε έλαιον και οίνον και Ιχθύας, την Τρίτη, την Πέμπτη, και το Σαββατοκύριακο.
  2. Την Δευτέρα την Τετάρτη και την Παρασκεύη, νηστεύομε.
  3. Κρέας δεν καταλύεται καμία ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Νηστεία είναι απαραίτητος και λίαν οφέλημος για τον αγωνιστή Ορθόδοξο Χριστιανό. Τούτο αποδεικνύουν τα πλήθη των Αγίων μας, οι οποίοι πορεύθηκαν προς την Βασιλεία του Θεού, νηστεύοντες σωματικώς και πνευματικώς. Δεν υπάρχει Άγιος που να περιφρόνησε την νηστεία στην ζωή του.

Πάντοτε όμως η νηστεία στην Ορθοδοξη Εκκλησία μας ήταν και είναι αρήκτως συνδεδεμένη με την λειτουργική ζωή, με την συμμετοχή στα Άγια Μυστήρια και κυρίως στο μυστήριο της μετανοίας-εξομολογήσεως και στο μυςτήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τονίζουμε την σπουδαία αυτή αλήθεια, για να γίνει αντιληπτό ότι η νηστεία αυτονομημένη από την κατά Χριστόν πορεία και την Χάρη των Ιερών μυστηρίων, ουδέν ωφελεί.

Βδελυρές ενώπιον του Θεού οι νηστείες των αιρετικών και των αλλοθρήσκων.

Καμία σχέση με την ευλογημένη νηστεία, οι δίαιτες  που γίνονται για την ανάδειξη της ωραιότητος του σώματος.

Καμία πνευματική ωφέλεια από την αυτονομημένη, από την καθορισθείσα υπό της Εκκλησίας μας, Νηστεία.

Ας ακούσομε αδελφοί μου τα παραπάνω και ας αγωνισθούμε να μην διαβούμε αμελώς την περίοδο που σήμερα ξεκινά. Διότι πρέπει όλοι μας να φθάσουμε σε εκείνη την Πνευματική κατάσταση, πουν θα επιτρέψει στον Κύριό μας τα φετεινά Χριστούγεννα να γεννηθεί στην Ψυχή μας.

Καλή και Ευλογημένη Σαρακοστή.

Πατήρ Απόστολος Δημητρόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει