Η Εκκλησία στη Δυτική Αχαΐα και η συμβολή της στην Ανάπτυξη

image
Υπό του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Δημητροπούλου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Δύμης και προϊσταμένου Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας.

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΡΩΣΗ: Από Εκκλησιαστικής Διοικητικής επόψεως η Δυτική Αχαΐα διαιρείται σε τέσσερις Αρχιερατικές Περιφέρειες: Δύμης, Λαρίσου, Μόβρης και Ωλενίας. Σε όλη τη Δυτική Αχαΐα υπάρχουν 44 Ενορίες και δύο Γυναικεία Μοναστήρια Στην περιοχή κατ΄ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, διακονούν: Ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεώς μας π. Κύριλλος Κωστόπουλος, τέσσερις (4) Αρχιερατικοί Επίτροποι και σαράντα έξι (46) Ιερείς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί των Ενοριών της Δυτικής Αχαΐας, ανέρχονται στις 35.000 Ψυχές. Κέντρο της όλης Εκκλησιαστικής και Πνευματικής διακονίας στην περιοχή είναι η Κάτω Αχαΐα. Πολιούχος της Κάτω Αχαΐας και προστάτης όλης της Δυτικής Αχαΐας, ο Τίμιος Πρόδρομος, του οποίου το Γενέσιο εορτάζεται πανηγυρικώς κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου με συμμετοχή όλων των Δυμαίων. Να σημειώσουμε ότι ο Ναός του πολιούχου μας κατεστράφη από το σεισμό του 2008. Έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή του νέου Ι.Ναού του Τιμίου προδρόμου. Αναζητούμε εκείνους, οι οποίοι με αγάπη Χριστού στην καρδιά, θα μας βοηθήσουν οικονομικά σε αυτή την τόσο δύσκολη προσπάθειά μας…

Β. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ: Η Εκκλησία μας σημαίνεται δια των Μυστηρίων της. Ως συνέχεια αυτών, έρχεται η πνευματική-ποιμαντική διακονία της. Στην Κάτω Αχαΐα και γενικότερα στη Δυτική Αχαΐα, επιτελείται με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ένα σημαντικό Πνευματικό-Ποιμαντικό και Φιλανθρωπικό έργο, που στοχεύει στην “κατά Θεόν” ανάπτυξη του λαού μας. Συγκεκριμένα στην Ενορία της Κάτω Αχαΐας, υπάρχουν οι εξής πνευματικές διακονίες:
1. ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ: Σε κάθε Θεία Λειτουργία και «Το Κήρυγμα της Τετάρτης».
2. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Κάθε Κυριακή πρωί.
3. ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Μικρό, Κατώτερο, Μέσο, Ανώτερο.
4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ α. Σχολή βυζαντινής Μουσικής β. Σχολή Φωνητικής
5. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ: «Ο Τίμιος Πρόδρομος».
6. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ: Διεύθυνση: «timiosprodromos.com
7. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ: Με κέντρο το “Ευτέρπειο Ίδρυμα Αγάπης” η Ενορία μας φροντίζει με αγάπη και διάκριση για τους εν ανάγκαις και περιστάσεσιν ευρισκομένους αδελφούς μας.
8. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ: Με πολύ προσευχή και πολλούς κόπους ετοιμάζεται η λειτουργία Κατασκηνώσεως για Παιδιά και Νέους….

Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η ανάπτυξη ενός τόπου, τότε μόνον είναι πραγματική και ολοκληρωμένη, όταν αφορά όχι μόνον στο Υλικό μέρος της ζωής μας, αλλά και στο Πνευματικό. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο νομίζω πως είναι ελπιδοφόρα και χρήσιμα τα ανωτέρω, που εγράφησαν με αφορμή την ημερίδα με θέμα “προοπτικές ανάπτυξης στην Δυτική Αχαΐας”, η οποία πραγματοποιείται αύριο στην πόλη μας. Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνον τα μνημόνια και τα αντιμνημόνια, ούτε τα αναπτυξιακά και οικονομικά προγράμματα, ούτε μόνον  τα πολεοδομικά σχέδια… Είναι όλα τα παραπάνω, πρωτίστως όμως είναι  ο Ελληνορθόδοξος Πολιτισμός μας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει