Ιερός Ναός Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής (“Παναγίτσα”)

Στο διάστημα μεταξύ του 12ου και 15ου αιώνος η Δύμη γενικά και η Κάτω Αχαΐα ειδικότερα, παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη και ακμή σε πληθυσμό. Τότε χτίστηκαν σε όλη τη Δύμη μοναστήρια και εκκλησίες ή ανακαινίστηκαν παλαιότεροι Ιεροί Ναοί. Τότε χτίστηκε και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (μάλλον τον 12ο αιώνα).

Ο Ιερός Ναός ανακαινισμένος
Ο Ιερός Ναός ανακαινισμένος

 

Ο παλαιός Ι.Ναός
Ο παλαιός Ι.Ναός

Ο παλαιός Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένος επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ασκληπιού, θεού της Υγείας. Δίπλα ήσαν τα θαυμάσια λουτρά της αρχαίας Δύμης. Όλος ο χώρος λοιπόν, ήταν αφιερωμένος στην Υγεία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο  οι πρώτοι Χριστιανοί κάτοικοι, έφτιαξαν τον Χριστιανικό Ναό τους στον καθιερωμένο ιερό χώρο της Υγείας και τον αφιέρωσαν στην “Ζωοδόχο Πηγή”, που είναι πάροχος υγείας στους Χριστιανούς. Οι ξένοι περιηγητές αναφέρουν ύπαρξη κάποιων αρχαίων ερειπίων, κιόνων κ.λ.π. στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, της γνωστής σε όλους μας  “Παναγίτσας”.

Ο ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, πρέπει να υπέστη πολλές ανακαινίσεις και επισκευές δια μέσου των αιώνων. Το 2008 έγινε ριζική ανακαίνιση το Ιερού Ναού με προσθήκες και εξωραϊσμούς. Ανεδείχθη τελικώς σε ένα περικαλλές Εκκλησάκι που “ευωδιάζει” Ιστορία και Παράδοση. Εκκλησάκι που κατανύσσει και αναβιβάζει μυστικά στον Ουρανό, τις ψυχές των Εκκλησιαζομένων.