Ιερός Ναός Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής (“Παναγίτσα”)

Στο διάστημα μεταξύ του 12ου και 15ου αιώνος η Δύμη γενικά και η Κάτω Αχαΐα ειδικότερα, παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη και ακμή σε πληθυσμό. Τότε χτίστηκαν σε όλη τη Δύμη μοναστήρια και εκκλησίες ή ανακαινίστηκαν παλαιότεροι Ιεροί Ναοί. Τότε χτίστηκε και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (μάλλον τον 12ο αιώνα).

Ο Ιερός Ναός ανακαινισμένος
Ο Ιερός Ναός ανακαινισμένος

 

Ο παλαιός Ι.Ναός
Ο παλαιός Ι.Ναός

Ο παλαιός Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένος επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ασκληπιού, θεού της Υγείας. Δίπλα ήσαν τα θαυμάσια λουτρά της αρχαίας Δύμης, δηλαδή όλος ο χώρος ήταν αφιερωμένος στην Υγεία. Γι’ αυτό οι πρώτοι Χριστιανοί κάτοικοι, έφτιαξαν τον Ναό τους στον καθιερωμένο ιερό χώρο της Υγείας και τον αφιέρωσαν στην Ζωοδόχο Πηγή, που είναι πάροχος υγείας στους Χριστιανούς. Οι ξένοι περιηγητές αναφέρουν ύπαρξη κάποιων αρχαίων ερειπίων, κιόνων κ.λ.π. στον αύλειο χώρο του ναού της “Παναγίτσας”.

Ο ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, πρέπει να υπέστη πολλές ανακαινίσεις και επισκευές δια μέσου των αιώνων. Στις ημέρες μας (2008) έγινε ριζική ανακαίνιση το Ιερού Ναού με προσθήκες και εξωραϊσμούς. Ανεδείχθη τελικώς σε ένα περικαλλές εκκλησάκι γεμάτο ιστορία και παραδόσεις, γεμάτο θρησκευτική λαμπρότητα και μυσταγωγία, που κατανύσσει τις ψυχές των χριστιανών και στις ιερές ακολουθίες υποβάλλει τους πιστούς σε μυστική ανάβαση από γης εις ουρανόν.