Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αλυκών

image

 

Ο νεώτερος οικισμός των Αλυκών άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνος, όταν ο Μιχάλης Καρράς, προερχόμενος από τις Σπέτσες, εγκαταστάθηκε εδώ με την οικογένειά του. Οι απόγονοι του πρώτου οικιστού, θεωρούν ότι η φτώχεια ήταν η κύρια αιτία που έκανε τον πρόγονό τους να εγκαταλείψει τις Σπέτσες. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν, μετά από λίγα χρόνια οι οικογένειες των Γεωργίου Μπιτούνη (από την Ιθάκη), Άγγελου Χαλιώτη (από την Κεφαλλονιά) και Γεωργίου Βουδούρη (από την Καστανιά Φενεού), οι οποίες ενώθηκαν με συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Καρρά. Οι πρώτοι αυτοί εποικιστές δημιούργησαν πολυμελείς οικογένειες που απετέλεσαν τον πυρήνα του οικισμού. Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού εκκλησιάζονταν στην Κάτω Αχαΐα. Περιστασιακά στην περιοχή λειτουργούσε και ο Ναός της “Παναγίας της Βλαχέρνας”, ιδιοκτησίας Γεωργίου Μάνου. Ο Ναός αυτός υπήρχε ήδη το 1873 μέσα στα κτήματα του Μάνου, όπως φαίνεται από διανεμητήριο συμβόλαιο της οικογενείας και ανακαινίσθηκε στις αρχές του αιώνος μας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 70 κάτοικοι κάνουν προσπάθειες για την ανέγερση ναού στον οικισμό τους. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 1971 ζητούν από τον Μητροπολίτη Πατρών και τη Νομαρχία Αχαΐας την ίδρυση παρεκκλησίου της Ενορίας Κάτω Αχαΐας. Τελικά ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου άρχισε να κτίζεται στην θέση που βρισκόταν παλαιότερα το τελωνείο αφού το κτίριο εκείνου κατεδαφίστηκε. Οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1973 και ο Ναός εγκαινιάσθηκε στις 18-9-1974 υπό του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου.

Σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αλυκών, είναι ένας πολύ περιποιημένος Ιερός Ναός ο οποίος εξυπηρετεί τις θρησκευτικές-πνευματικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων που ανέρχονται περίπου σε διακόσιους. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του συνοικισμού υπερδιπλασιάζεται, επειδή πολλοί κάτοικοι των Πατρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, παραθερίζουν στο συνοικισμό των Αλυκών.