Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Ευρίσκεται στην παραλία της Κάτω Αχαΐας. Στον χώρο που ευρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός, υπήρχε απλό κτιστό προσκυνητάρι, στο οποίο ήταν τοποθετημένη η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Την εικόνα είχαν φέρει μαζί τους ως ακριβό φυλαχτό, πρόσφυγες που ήλθαν στην περιοχή το 1922 από τη Μικρά Ασία (κατά πληροφορίες γερόντων η εικόνα ανήκε στην οικογένεια Καραγκούνη).

IMG_20160523_183006[1]Γύρω από το προσκυνητάρι αναπτύχθηκαν σιγά-σιγά οι καλύβες των προσφύγων οι οποίοι έφθαναν όλο και περισσότεροι στην περιοχή.

Έτσι δημιουργήθηκε μικρός συνοικισμός με κέντρο το “προσκυνητάρι” της Αγίας Παρασκευής. Το προσκυνητάρι εξελίχθηκε σε  ναΐσκο τη επιμέλεια του “μπάρμπα Γεράσιμου Βαχτριτζόγλου” και τέλος,  μερίμνη της Φωτεινής Θεοδωροπούλου στον σημερινό Ιερό Ναό (1963)

IMG_20160523_183101[1]

Στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο, ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, πλήθος προσκυνητών συμμετέχουν στην Θεία λειτουργία και τις λοιπές ιερές ακολουθίες, προσκυνούντες την θαυματουργόεικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, λαμβάνοντας την ευλογία της και αναβαπτιζομένοι στο μαρτυρικό εκκλησιαστικό ήθος που η Αγία μας, δια της ζωής της και του μαρτυρίου της, κηρύττει.