ΟI IΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ
1.Ο νέος Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας  (υπό ανέγερση)
Στις 24 Ιουνίου 2010, ανήμερα της πανηγύρεως  του προστάτου της πόλεώς μας, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ετέθη υπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ,  ο θεμέλιος λίθος του νέου Ιερού Ναού του πολιούχου μας, που κατασκευάζεται στην πόλη μας.
Μελετητές του υπό ανέγερση νέου Ιερού Ναού μας είναι: Αρχιτέκτονας ο κύριος Στέφανος Νομικός, Στατικός Μηχανικός ο κύριος Παναγιώτης Ζησιμάτος, Γεωλόγος-Γεωτεχικός ο κύριος Λεωνίδας Χρυσανθακόπουλος, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος ο κύριος Αντώνιος Κότσαλης και Επιβλέπων Μηχανικός ο κύριος Σπυρίδων Μαμασούλας.Βάσει των σχεδίων και μελετών το εμβαδόν του νέου Ι. Ναού θα είναι 606 τετραγωνικά μέτρα. Σημειώνουμε ότι ο παλαιός Ι.Ναός ήταν συνολικά 520 τετρ. μέτρα. Παραπλεύρως βλέπουμε το φωτορεαλιστικό σχέδιο του υπό ανέγερση νέου Ιερού Ναού μας. Θερμώς παρακαλούμε κάθε Χριστιανό, όπου γης για την, οικονομική ενίσχυση του έργου μας το οποίο αρχίσαμε να εκτελούμε σε πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς.  Αριθμός Λογαριασμού Ιερού Ναού – Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, κατάστημα Κάτω Αχαΐας:
ΙBAN: GR 9001103630000036375482811
Βλέπε εις το “Περιοδικό της Ενορίας μας (Πρώτο τεύχος Νοέμβριος 2014)

===

Ο Βυζαντινής περιόδου Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Κ. Αχαΐας (1200;-1952)
Κτίστηκε προ του 1400, ίσως και παλαιότερα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Στους τοίχους του είχαν εντοιχιστεί κομμάτια ή και πλάκες μαρμάρινες από τα αρχαία ερείπια. Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου ήταν αρκετά μεγάλος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κτίσθηκε σε εποχή που η Κάτω Αχαΐα ήταν πολυάνθρωπος. Τέτοιες εποχές ήταν: η εποχή της Δανιηλίδος που η Κάτω Αχαΐα ή Μορέας ήταν κέντρο της μεταξοκαλλιέργειας (γύρω στο 900 μ.Χ.) και η εποχή της Φραγκοκρατίας (1205-1427). Επίσης πρέπει να υπογραμμισθεί ότι μεταξύ του 1200 και του 1400 κτίσθηκαν και επισκευάσθηκαν ναοί και μοναστήρια σε όλη τη Δύμη. Το 1853 έγινε μεγάλη επισκευή αυτού του βυζαντινού Ναού. Ο ναός κατεδαφίσθηκε το 1952, για να γίνει πλατεία και να ανοίξει η οδός Αποστόλου Ανδρέα. Δίπλα από τον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού, που ανεγέρθηκε στην πλατεία, υπάρχει σήμερα, οριοθετημένος με μαρμάρινη πλάκα, χώρος στη θέση όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα του βυζαντινού Αϊ-Γιάννη.

===

Ο παλαιός Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας (1928-2008)
Ο θεμέλιος λίθος του ναού ετέθη στις 4 Νοεμβρίου 1928 από τον τότε μητροπολίτη Πατρών Αντώνιο. Έκτοτε συνεχίστηκαν οι εργασίες ανέγερσης του ναού με βραδύ ρυθμό. Το 1932 συνεχιζόταν η τοιχοποιία. Η στέγαση του ναού (τρούλος) κατά πληροφορίες γερόντων έγινε το 1936-1937. Τα επιχρίσματα έγιναν το 1946- 1947. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν το 1947 υπό του τότε Μητροπολίτου Πατρών Θεοκλήτου, οπότε και άρχισε ο Ναός να λειτουργεί κανονικά. Η σπουδαία αγιογράφηση έγινε το 1972 από τον αγιογράφο Σπύρο Ψαρρό. Ο περικαλλής αυτός ναός καταστράφηκε στις 8 Ιουνίου 2008 από το σεισμό. (Αριστερά, Ι. Ναός Αγίου Ιωάννη, 1950)

 

===

 

2.Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού
 Ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Κάτω Αχαΐας, ευρίσκεται παραπλεύρως της πλατείας Δημοκρατίας της πόλεώς μας. Τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια του Ναού έκανε ο αρχιτέκτων-ναοδόμος Γεώργιος Νομικός ενώ την Στατική μελέτη ο πολιτικός μηχανικός Δημήτριος Αϊβαλής. Ο Ιερός Ναός ολοκληρώθηκε το 1996 και εγκαινιάσθηκε στις 26 Αυγούστου του ιδίου έτους υπο του Μητοπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου. Έκτοτε λειτουργεί ως ο δεύτερος Ιερός Ναός της Ενορίας μας. Η αγιογραφία του ιερού Βήματος και οι εικόνες του Τέμπλου και των προσκυνηταρίων, είναι απο τα πρώτα έργα του αγιογραφείου της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών.
 Παραπλεύρως του Ιερού Ναού και στο ανατολικό τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας, υπάρχει περιφραγμένος χώρος, όπου ευρίσκετο η Αγία Τράπεζα του παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος δυστυχώς κατεδαφίστηκε το 1952 για να επιτευχθεί η διάνοιξη της οδού Αποστόλου Ανδρέου.

===

 

3.Ιερός Ναός Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής
Στο διάστημα μεταξύ του 12ου και 15ου αιώνος η Δύμη γενικά και η Κάτω Αχαΐα ειδικότερα, παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη και ακμή σε πληθυσμό. Τότε χτίστηκαν σε όλη τη Δύμη μοναστήρια και εκκλησίες ή ανακαινίστηκαν παλαιότεροι Ιεροί Ναοί. Τότε χτίστηκε και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (μάλλον τον 12ο αιώνα).
Ο παλαιός Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένος επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ασκληπιού, θεού της Υγείας. Δίπλα ήσαν τα θαυμάσια λουτρά της αρχαίας Δύμης, δηλαδή όλος ο χώρος ήταν αφιερωμένος στην Υγεία.
Γι’ αυτό οι πρώτοι Χριστιανοί κάτοικοι, έφτιαξαν τον Ναό τους στον καθιερωμένο ιερό χώρο της Υγείας και τον αφιέρωσαν στην Ζωοδόχο Πηγή, που είναι πάροχος υγείας στους Χριστιανούς. Οι ξένοι περιηγητές αναφέρουν ύπαρξη κάποιων αρχαίων ερειπίων, κιόνων κ.λ.π. στον αύλειο χώρο του ναού της “Παναγίτσας”.
Ο ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, πρέπει να υπέστη πολλές ανακαινίσεις και επισκευές δια μέσου των αιώνων. Στις ημέρες μας (2008) έγινε ριζική ανακαίνιση το Ιερού Ναού με προσθήκες και εξωραϊσμούς. Ανεδείχθη τελικώς σε ένα περικαλλές εκκλησάκι γεμάτο ιστορία και παραδόσεις, γεμάτο θρησκευτική λαμπρότητα και μυσταγωγία, που κατανύσσει τις ψυχές των χριστιανών και στις ιερές ακολουθίες υποβάλλει τους πιστούς σε μυστική ανάβαση από γης εις ουρανόν.

===

 

4.Ιερός Ναός Αναλήψεως του Σωτήρος  (Ναός Ενοριακού Κοιμητηρίου)
Ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Σωτήρος κατασκευάσθηκε το έτος 1959. Τη μελέτη έκανε ο πολιτικός Μηχανικός Ανδρέας Βλασταράς και Εργολάβος που κατασκεύασε τον Ναό, ήταν ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος. Στη θέση του υπήρχε προγενέστερος ναΐσκος, ο οποίος είχε κατασκευασθεί γύρω στο 1850, οπότε μεταφέρθηκε στον χώρο το Κοιμητήριο (μέχρι τότε το κοιμητήριο ευρίσκετο στη “Παναγίτσα”). Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τη χρονιά κατασκευής του Ι. Ναού, είχε την εξής σύνθεση: π. Βασίλειος Κωστόπουλος, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ιωάννης Οικονόμου, Νικόλαος Σαμαράς και Αθανάσιος Μπακουλόπουλος.
Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει κάθε Χρόνο την Πέμπτη της Αναλήψεως. Στην πανήγυρη πλήθος κόσμου συμμετέχει τόσο στον Εσπερινό της παραμονής όσο και στην Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας.

===

 

5.Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Ευρίσκεται στην παραλία της Κάτω Αχαΐας. Στον χώρο που ευρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός, υπήρχε απλό κτιστό προσκυνητάρι, στο οποίο ήταν τοποθετημένη η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Την εικόνα είχαν φέρει μαζί τους ως ακριβό φυλαχτό, πρόσφυγες που ήλθαν στην περιοχή το 1922 από τη Μικρά Ασία (κατά πληροφορίες γερόντων η εικόνα ανήκε στην οικογένεια Καραγκούνη). Γύρω από το προσκυνητάρι αναπτύχθηκαν σιγά-σιγά οι καλύβες των προσφύγων οι οποίοι έφθαναν όλο και περισσότεροι στην περιοχή.
Έτσι δημιουργήθηκε μικρός συνοικισμός με κέντρο το “προσκυνητάρι” της Αγίας Παρασκευής. Το προσκυνητάρι εξελίχθηκε σε  ναΐσκο τη επιμέλεια του “μπάρμπα Γεράσιμου Βαχτριτζόγλου” και τέλος,  μερίμνη της Φωτεινής Θεοδωροπούλου στον σημερινό Ιερό Ναό (1963)
Στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο, ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, πλήθος προσκυνητών συμμετέχουν στην Θεία λειτουργία και τις λοιπές ιερές ακολουθίες, προσκυνούντες την θαυματουργό εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, λαμβάνοντας την ευλογία της και αναβαπτιζομένοι στο μαρτυρικό εκκλησιαστικό ήθος που η Αγία μας, δια της ζωής της και του μαρτυρίου της, κηρύττει.

===

 

6.Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Ο νεώτερος οικισμός των Αλυκών άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνος, όταν ο Μιχάλης Καρράς, προερχόμενος από τις Σπέτσες, εγκαταστάθηκε εδώ με την οικογένειά του. Οι απόγονοι του πρώτου οικιστού, θεωρούν ότι η φτώχεια ήταν η κύρια αιτία που έκανε τον πρόγονό τους να εγκαταλείψει τις Σπέτσες. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν, μετά από λίγα χρόνια οι οικογένειες των Γεωργίου Μπιτούνη (από την Ιθάκη), Άγγελου Χαλιώτη (από την Κεφαλλονιά) και Γεωργίου Βουδούρη (από την Καστανιά Φενεού), οι οποίες ενώθηκαν με συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Καρρά. Οι πρώτοι αυτοί εποικιστές δημιούργησαν πολυμελείς οικογένειες που απετέλεσαν τον πυρήνα του οικισμού. Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού εκκλησιάζονταν στην Κάτω Αχαΐα. Περιστασιακά στην περιοχή λειτουργούσε και ο Ναός της “Παναγίας της Βλαχέρνας”, ιδιοκτησίας Γεωργίου Μάνου. Ο Ναός αυτός υπήρχε ήδη το 1873 μέσα στα κτήματα του Μάνου, όπως φαίνεται από διανεμητήριο συμβόλαιο της οικογενείας και ανακαινίσθηκε στις αρχές του αιώνος μας.
 Στις αρχές της δεκαετίας του 70 κάτοικοι κάνουν προσπάθειες για την ανέγερση ναού στον οικισμό τους. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 1971 ζητούν από τον Μητροπολίτη Πατρών και τη Νομαρχία Αχαΐας την ίδρυση παρεκκλησίου της Ενορίας Κάτω Αχαΐας. Τελικά ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου άρχισε να κτίζεται στην θέση που βρισκόταν παλαιότερα το τελωνείο αφού το κτίριο εκείνου κατεδαφίστηκε. Οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1973 και ο Ναός εγκαινιάσθηκε στις 18-9-1974 υπό του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου.
 Σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αλυκών, είναι ένας πολύ περιποιημένος Ιερός Ναός ο οποίος εξυπηρετεί τις θρησκευτικές-πνευματικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων που ανέρχονται περίπου σε διακόσιους. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του συνοικισμού υπερδιπλασιάζεται, επειδή πολλοί κάτοικοι των Πατρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, παραθερίζουν στο συνοικισμό των Αλυκών.

===

 

7.Ιερός Ναός Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και  Ειρήνης
 Ο Ιερός Ναός αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας μας. Ευρίσκεται παραπλεύρως της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και αμέσως μετά την περιοχή “Βουρλάκι”. Ξεκίνησε από Θαύμα του Αγίου Ραφαήλ προς την Αικατερίνα Κωνσταντινοπούλου, η οποία από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο και με την βοήθεια συμπολιτών μας (κυρίως των οικογενειών Κατσαρού και Γουναρίδη), κατασκεύασαν το ωραίο αυτό Εκκλησάκι). Ο Ναός θεμελιώθηκε το έτος 1971, υπό του Μητροπολίτου Πατρών Θεοκλήτου και εγκαινιάσθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 1976 υπό του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου. Την ημέρα της Πανηγύρεως (Τρίτη της Διακαινησίμου) πλήθη λαού από την ευρύτερη περιοχή προσέρχονται για να προσευχηθούν προς τους θαυματουργούς Αγίους και να συμμετάσχουν στις Αναστάσιμες Ιερές ακολουθίες και στην Αναστάσιμη-Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

===

8. Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου
Α). Η Θεμελίωσις του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου:
Την Παρασκευή 7η Αυγούστου 2015 στις 11 το πρωί, έγινε η θεμελίωσις του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου υπο του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου π. Αποστόλου Δημητροπούλου, τη αδεία και ευλογία του Σεβασιμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
Β). Ιστορικό των  εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου:
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα, ο προϊστάμενος της Ενορίας μας και Αρχιερατικός Επίτροπος Δύμης αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ,  μετέφερε λινανευτικά και τοποθέτησε επι της μελούσης να εγκαινιασθή Αγίας Τραπέζης του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Φανουρίου,  Μαρτυρικά Άγια Λείψανα. Κατόπιν ετέλεσε μετά των δύο άλλων Ιερέων της Ενορίας μας, π. Παύλου Παυλίδου και π. Γερασίμου Δημητροπούλου, την προβλεπομένη μικρά εισαγωγική  ακολουθία και στην συνέχεια την ακολουθία του Εσπερινού των εγκαινίων.
Τὸ Σάββατο τὸ πρωί, 16.9.2017, προσήλθε λίαν πρωί στὸν Ἱερὸ Ναὸ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ἐχοροστάτησε στὴν Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου και ἐτέλεσε τὰ ἱερὰ Ἐγκαίνιά του  Ιερού Ναού.
Ἐν συνεχείᾳ ἐτέλεσε τὴν πρώτη Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, μὲ τὴν συμμετοχὴ τῶν Ἱερέων τῆς Ἐνορίας.
Ὁ Σεβασμιώτατος στὴν ὁμιλία του ἀνεφέρθη στὴν μεγάλη δωρεά τῆς κ. Παναγιώτας Χατζοπούλου, ἡ ὁποία προσέφερε στην Ενορία μας, τήν οἰκία της μετά τοῦ οἰκοπέδου καί τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου φανουρίου.  Ἡ εὐλαβεστάτη Παναγιώτα Χατζοπούλου ἒχει δωρίσει καί τήν ἐντός τῆς πόλεως τῆς Κάτω Ἀχαΐας οἰκία της, ὃπου στεγάζεται τό πνευματικό κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Τιμίου Σταυρού.
Τὸ ὄνομά σας, εἶπε, μεταξὺ τῶν ἄλλων, ὁ Σεβασμιώτατος, ἐγράφη ὂχι μόνο εἰς τὰ δίπτυχα τῆς γῆς, ἀλλά καί εἰς τὰς δέλτους τοῦ οὐρανοῦ .
Ἑπίσης, ὁ Σεβασμιώτατος ἐπέδωσε στήν κ. Παναγιώτα,  Εὐεργετήριο Γράμμα γιὰ τὴν μεγάλη της προσφορὰ πρὸς τὴν Ἐνορία τοῦ Τιμίου Προδρόμου Κάτω Ἀχαΐας καὶ στὴν Ἐκκλησία γενικώτερα.
Τέλος, τὸ λόγο ἔλαβε ἡ κ. Παναγιώτα Χατζοπούλου, ἡ ὁποία εὐχαρίστησε ἐκ βάθους καρδίας τὸν Σεβασμιώτατο γιὰ τὴν πολλή του ἀγάπη καὶ τὸ ἀμέριστο πατρικό του ἐνδιαφέρον, ὡς καὶ τὸν προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, Αἰδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ἀπόστολο Δημητρόπουλο γιὰ τὴν στήριξή του.

===

 9. Ιερός Ναός Αγίας Άννης
 Ευρίσκεται στο συνοικισμό “Μανετέικα” της Κάτω Αχαΐας. Κατασκευάσθηκε το έτος  2003 από το αντρόγυνο Ελευθέριο και Θεοδώρα  Φωτοπούλου, εντός ιδιόκτητου χώρου. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου.

===

10. Ιερός Ναός Παναγίας των Βλαχερνών
Ευρίσκεται στο Κτήμα Μάνου, λειτουργεί ως ιδιωτικό Εκκλησάκι, υπό την ευθύνη  των  Ιερέων της Ενορίας μας.
Πανηγυρίζει την Παρασκευή του Πάσχα ως Παναγία Ζωοδόχος Πηγή, και στις 2 Ιουλίου, εορτή της καταθέσεως της τιμίας εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρναις.
Πρόκειται για Εκκλησάκι με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή και γι αυτό αναφέρομε εδώ συνοπτικά την Ιστορία του.
Τον Ιερό Ναό Παναγίας της Βλαχέρνας έχτισε ο αείμνηστος Γεώργιος Μάνος, προ του 1850, κοντά στις όχθες του Μέλανος ποταμού της Δύμης. Ο Γεώργιος Μάνος, πατέρας των μεγαλεμπόρων της Αχαγιάς -Σταύρου και Κων/νου Μάνου- ήρθε απο την Ήπειρο και εγκαταστάθηκε στην Δύμη στην εποχή του Όθωνα, στις “εθνικές γαίες”, όπως προκύπτει απο συμβόλαιο του 1873. Δραστήριος και έξυπνος άνθρωπος έφτιαξε εγκαταστάσεις (πανδοχείο και μαγειρείο), στην κατάφυτη κοιλάδα του Παχουμά και κοντά στα ακρογιάλια της Αλυκής, για να εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες και καραγωγείς απο Ηλεία προς Πάτρα. Οι παλαιοί εκείνοι Έλληνες ήταν πολύ ευσεβείς. Έτσι και ο Γεώργιος Μάνος σκεύθηκε να χτίσει δίπλα στις εγκαταστάσεις του και ένα μικρό ναό, (ίσως πάνω στα ερείπια παλαιού Ναού βυζαντικής περιόδου),  για να βρίσκουν ψυχική ανακούφιση και ψυχική ανάταση οι κουρασμένοι οδοιπόροι, ταξιδιώτες και καραγωγείς. Και την σκέψη του την έκανε πραγματικότητα.
Πώς δόθηκε όμως το όνομα Παναγία η Βλαχέρνα στο Εκκλησάκι;  Ο Ιστορικός ερευνιτής Κώστας Τριανταφύλλου γράφει στο “Ιστορικό Λεξικό των Πατρών” : “Παναγία η Βλαχέραινα επί της προς Άραξον οδού πλησίον Αλυκών. Υπήρχον Εικόνες της Παναγίας τύπου Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως και εκείθεν η ονομασία”. Στην συνέχεια αναφέρει την  Ι. Μονή Βλαχερνών Ηλείας, η οποία υπήγετο τότε (έως τον ΙΘ΄αιώνα) εις την Εκκλησίαν των Πατρών, όπως προκύπτει απο συγγίλιον του Πατριάρχου Παϊσίου του Β΄ (2/7/1741). Δεν γνωρίζουμε εάν οι εικόνες της Πναγίας της Βλαχένας ευρέθησαν στο μέρος της σημερινής Εκκλησούλας ή είναι φερτές. Όμως είναι βέβαιο ότι στο μέρος του ναού και στην γύρω περιοχή ευρέθησαν λείψανα αρχαίου ναού. Καθόλου απίθανο να υπήρχε και μικρός Χριστιανικός στην Βυζαντινή εποχή. Διατυπώνουμε την υποψία ότι ο ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας στις εγκαταστάσεις Μάνου είχε κάποια σχέση με την Μονή Παναγίας Βλχερνών Ηλείας, διότι εκεί έβρισκαν κατάλυμα και προσκύνημα οι Ηλείοι ταξιδιώτες, έμποροι και καραγωγείς πηγαίνοντας προς Πάτρα. Για χάρη των Ηλείων ίσως εδόθη το όνομα της Παναγίας της Βλαχέρνας στο Εκκλησάκι.
Μιά παλιά και ξεχασμένη ιστορία, που κράτησε ένα περίπου αιώνα μετά την Επανάσταση. Μία  γραφική και πολύμοχθη ιστορία, την ιδία εποχή που γινόνταν μία εργώδης αναδημιουργία σε όλη την Δύμη και ιδιαιτέρως στην Κάτω Αχαϊα. Οι εγκαταστάσει των Μαναίων και η Παναγία η Βλαχέρνα ήταν στο επίκεντρο αυτής της αναδημιουργίας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση