Ο εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων στην Ενορία μας

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος στην Ενορία μας, η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων (Σάββατο 6 Ιανουαρίου).  Το πρωί τελέσθηκαν και στους τρείς Ιερού Ναούς μας (Τιμίου Σταυρού, Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Νικολάου) οι ακολουθίες της Λιτής και του Όρθρου. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο τέλος της οποίας έγινε ο Μεγάλος Αγιασμός των Φώτων. Στις Ιερές ακολουθίες συμμετείχε εν κατανύξει και πνευματική Χαρά, όλος ο Ορθόδοξος Χριστιανικός λαός της πόλεώς μας.
Στο πνευματικό και ομολογιακό κήρυγμά του ό προϊστάμενος της Ενορίας μας Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Δημητρόπουλος:
1. Ανεφέρθη στην εμφάνηση της Αγίας Τριάδος κατά την Βάπτιση του Χριστού μας στον Ιορδάνη ποταμό, υπό  Ιωάννου του Προδρόμου.
2. Επεσήμανε  εμφαντικώς ότι ο Θεός ημών των Ορθοδόξων Χριστιανών είναι ο Τριαδικός Θεός, Ο Πατήρ, Ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα, ο μόνος Αληθινός Θεός.
3. Κήρυξε πεπαρησιαμένως,  ότι οι θεοί που πιστεύουν οι αιρετικοί Παπικοί και Προεστάντες και όλοι οι άλλοι αιρετικοί, αλλά και οι θεοί που πιστεύουν όλοι οι αλλόθρησκοι, δεν ταυτίζονται με τον αποκαλυφθέντα στον Ιορδάνη κατά την σήμερον, Τριαδικό Θεό μας. Και τούτο ακριβώς διότι όλοι αυτοί οι θεοί, δεν είναι αποτέλεσμα Αυτοαποκαλύψεως του Θεού, αλλά δημιουργίας αυτού απο την πεπερασμένη και εμπαθή ανθρωπίνη διάνοια και καρδία.
4. Τέλος ο π. Απόστολος ευχήθηκε στο πολυπληθές Εκκλησίασμα, η νέα χρονιά 2018 να είναι για όλους μας, μία χρονιά όπου θα κατανοήσουμε υπαρξιακά το πόσο μεγάλο θησαυρό κατέχουμε, και ότι αυτός δεν είναι άλλος απο την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.
Μετά την λήξη της Ιεράς ακολουθίας στους Ι. Ναούς μας, ακολούθησε η ρίψις του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα, προς αγιασμό των υδάτων. Η λαμπρά  τελετή έγινε στο γραφικό λιμανάκι των Αλυκών, τη συμμετοχή πλήθους λαού μας.
Κατά την τελετουργική ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα, κολύμπησαν για να τον ανασύρουν δεκετέσσερις νέοι της Ενορίας μας, τηρώντας το σχετικό έθιμο. Τελικώς ο “τυχερός” που πρώτος έφθασε και ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό απο την θάλασσα ήταν ο συμπολίτης μας Βασίλειος Μουρίκης. Τέλος όλοι οι “κολυμβητές” επιβιβάσθηκαν στο σημαιοστολισμένο πλοιάριο όπου ευρίσκοντο οι ιερείς και οι αρχές. Εκεί έγινε σχετική δέησις υπέρ υγείας και θείας βοηθείας όλων.  Όλοι μαζί καταλήξαμε στην ξηρά, όπου έγινε και η “Απόλυσις”.
Ακολουθεί Φωτογραφικό υλικό: