Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ – ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Την Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας, υποδεχθήκαμε και προσκυνήσαμε ευλαβικά οι κάτοικοι της πόλεως της Κάτω Αχαΐας  και άλλοι αδελφοί μας που προσήλθαν από το  γύρω χωριά. Την Τιμία Ζώνη προσεκόμισε στην πόλη μας ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  κ. ΕΦΡΑΙΜ, μετά από άδεια και ευλογία του σεπτού ποιμενάρχου μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
Την Τιμία Ζώνη συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ, ξεπροβοδίζων αυτήν από την Ιεράν του Μητρόπολίν Του, όπου ευρίσκετο επί εβδομάδα προς ευλογίαν των πιστών.
Εν τούτοις δεν επρόκειτο περί προγραμματισμένου προσκυνήματος, (εξ΄ ού και ο ολίγος χρόνος παραμονής Αυτής εις την Ενορία μας), αλλά για κάτι έκτακτο, το οποίο προέκυψε στον σύντομο διάλογο  που έγινε στο Αεροδρόμιο του Αράξου, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, μεταξύ  του προϊσταμένου της Ενορίας μας και Αρχιερατικού Επιτρόπου Δύμης, πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Δημητροπούλου, του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Χρίστου Νικολάου και  του Ηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου Αγίου Όρους κ. Εφραίμ,  ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
Την Τιμία Ζώνη υπεδέχθη επισήμως στην Πλατεία Δημοκρατίας της πόλεώς μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, πλαισιούμενος από τους Ιερείς των Ενοριών της Δυτικής Αχαΐας.
Παρά το γεγονός ότι η Τιμία Ζώνη παρέμεινε μόνο μία ώρα στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της πόλεώς μας, αυτό καθ΄ εαυτό το γεγονός αποτελεί  μεγάλη ευλογία για την πόλη μας και τον λαό μας.
Στην σύντομο προσλαλιάν  Του ο Σεβασμιώτατος, καλωσόρισε τον Άγιο καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους κ. Εφραίμ, μετά της συνοδείας του, επεσήμανε την μεγάλη ευλογία της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, προς ευλογία και επιστηριγμό  των πιστών.
Στην μικρά αντιφώνησή του ο Ηγούμενος Εφραίμ, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την θερμή υποδοχή, ετόνισε την  εξαιρετικήν αγάπην του Σεβασμιωτάτου προς την Θεοτόκον Μαρία (Θεοτοκόφιλον τον απεκάλεσε) και  ανεφέρθη δι΄ ολίγων λόγων εις την Ιστορία της Τιμίας Ζώνης. Τέλος προσέφερε ως ευλογία στον προϊστάμενο της Ενορίας μας π. Απόστολο και δ΄ αυτού εις όλους τους Χριστιανούς της Δυτικής Αχαΐας, μία Εικόνα στην οποία εικονίζεται η Παναγία μας βαστάζουσα την Τιμία Της Ζώνη.
Τον Σεβασμιώτατο (για την άδεια και ευλογία Του), και τον Άγιο καθηγούμενο (για την σπουδαία ευκαιρία που μας προσέφερε να προσκυνήσουμε την Τιμίαν Ζώνην της Θεοτόκου),  ευχαρίστησε θερμώς ο π. Απόστολος,  εξ΄ ονόματος των Ιερέων και όλων των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών της Δυτικής Αχαΐας, τονίσας την πνευματική διάσταση της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου Μαρίας, εις την πόλιν της Κάτω Αχαΐας.
Η παρουσία και η προσκύνησις της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας στην πόλη μας,-είπε μεταξύ άλλων ο π. Απόστολος-,  μας ενδυναμώνει στον πνευματικό μας αγώνα για απόταξη της αμαρτίας και σύνταξη με τον Χριστό. Μακάρι, κατέληξε ο π. Απόστολος, η Θεοτόκος Μαρία, εξάρχουσα του χορού των Αγίων, αλλά και ο παρεδρεύων Αυτή Τίμιος Πρόδρομος, ως πολιούχος μας,  να ευλογήσουν πρωτίστως τον αγώνα μας για πνευματική προκοπή, αλλά κατόπιν και την προσπάθειά μας να ανεγείρουμε τον νέο Ιερό Ναό μας, στην θέση του καταστραφέντος από τον σεισμό παλαιού.
Ο κ. Δήμαρχος λαβών τον λόγο, ευχαρίστησε και αυτός τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και  τον Άγιο καθηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπεδίου κ. Εφραίμ. Χαρακτήρισε  μεγάλη την ημέρα αυτή  για την πόλη και τον Δήμο μας, αφού αξιωνόμαστε να υποδεχθούμε και να προσκυνήσουμε ένα από τα αρχαιότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας μας, την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ζήτησε από τον Ηγούμενο Εφραίμ, να έλθει και πάλι στην Κάτω Αχαΐα, προσκομίζοντας την Τιμία Ζώνη προς προσκύνηση για περισσότερες ημέρες, εν ευθέτω χρόνω, προς χάριν αυτών οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να ασπασθούν σήμερα την Τιμίαν Ζώνη.
Ακολούθησε Ιερά Παράκλησις προς την Παναγία μας, κατά την διάρκεια της οποίας οι πιστοί κατά εκατοντάδες προσκυνούσαν Αυτήν.
Κατόπιν η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, συνοδευομένη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, από τον προϊστάμενος της Ενορίας μας και Αρχιερατικό Επίτροπο Δύμης πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Δημητρόπουλο, από τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ. Χρίστο Νικολάου, από κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων Πατρών και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, επανήλθε δια του Αεροδρομίου του Αράξου, εις την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου φυλάσσεται.